Solopgang ved Køge Havn

Gæsteindlæg af Anders Kildemoes

Efter flere dage med frisk østlig og sydøstlig vind og alt for meget drivende ålegræs ved kysten, var der endelig udsigt til bedring. Vinterbaderne i Køge Sydhavn meldte om klart vand, og vejrudsigten for den kommende morgen talte om stille vejr. Det var tid til en solopgangstur på Køge Sydmole.

En tur på kysten med waders og fangstnet på ryggen anses nok som mere politisk korrekt havørredfiskeri end en tur på molen, men morgenfiskeri på Køge Havn er så afgjort en oplevelse, man bør unde sig selv. Opgående sol, trækkende fugle, havnen og skibenes begyndende støj og det dybe, sorte vand – ren meditation! Jeg drog af sted i lunt tøj og skridsikre sko – stenene på molen kan være lumske.

Jeg havde nok ikke læst vejrudsigten grundigt nok. Ganske vist var det vindstille, man der lå en tyk tåge over vandet, og sigtbarheden var næppe meget over 20 meter. Solopgangen var ikke nem at få øje på! Jeg fandt dog på plads uden uheld på en god sten på molen i fangstnet-afstand til vandet og gik i gang  med at rigge til. Jeg har læst talrige kloge og velmenende  artikler om valg af agn til havørred, men det bedste råd fik jeg af en skribent (husker ikke navnet), som blot anbefalede, at man valgte den agn, som ”man troede mest på. ” Som sagt, så gjort: jeg satte et sort/hvidt blink på 18 g i svirvlen, mens jeg mindedes pænt mange ørreder, som denne agn havde på samvittigheden.

Jeg kastede et langt kast ret ud for mig, blinket forsvandt i tågen, og kun en svag lyd fortalte, at det (forventeligt) var landet i vandet. Jeg spandt ind med passende variation og spinstop og repeterede med et kast lidt til venstre for det først. Sekundet efter kom hugget – dejlig langt ude, dejlig lang fight med en livlig fisk. Den var for mig at se kroget ret yderligt, hvilket egentlig var både godt og skidt. Godt fordi der tydeligvis var tale om en farvet fisk, som helst skulle tilbage i vandet uden mén. Skidt fordi jeg ikke desto mindre gerne ville vinde over fisken og se den i nettet. Alt gik dog som det skulle, selvom landingen ved de glatte sten for mig er vanskeligere, end når jeg står på kysten i vand til skridtet.

Fisken vejede omkring et kilo og svømmer nu igen sund og rask rundt et sted i nærheden. Det lidt uhøjtidelige råd om at vælge den agn, man tror mest på, talte sandt. Fisk allerede i 2. kast taler da sit tydelige sprog. Ganske vist mærkede jeg ikke fisk den næste times tid, men det havde nok ikke noget med valgt af agn at gøre. Solen var stået, tågen var lettet og vinden havde rejst sig. Og hvem har ikke prøvet at fiske en time uden at fange noget? Det hvide blink vil ikke blive glemt!

Jeg skiftede fiskestangen ud med et håndklæde og tog en hurtig dukkert fra badebroen. En helt igennem dejlig morgen, som bekræfter mig i, at jeg valgte rigtigt, da jeg valgte at tilbringe min pensionisttilværelse nær kysten!

Har du også en god fiskehistorie du kunne tænke dig at dele, er du meget velkommen til at sende den til os.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *