Tips til Put and Take Fiskeri

Put and Take fiskeri er måske nok den mest tilgængelige, og en af de former for fiskeri, hvor den altovervejende fokus med fiskeriet, er at hygge sig med sin fiskebuddy. Put and take fiskeri kræver et minimum af grej, og stiller ikke store krav til hverken udstyret, fisketeknik eller fiskegrejet – perfekt til nybegynderen, eller til fiskeri med børn.

En Put and Take sø er en sø med udsatte fisk, hovedsageligt regnbueørreder. Regnbueørrederne egner sig godt til Put and Take søerne, fordi de er meget modstandsdygtige, samtidig med at de vokser hurtigt. Det betyder god forretning for indehaveren af søen, men det betyder også, at der er god aktion for pengene for os fiskere. Put and Take søer finder du overalt i landet, besøg putandtake.info for at finde en sø nær dig.

Put and Take fiskegrej

Man kan klare sig med et minimum af fiskegrej i en Put and Take sø. En 8 eller 9 fods stang med et passende hjul vil dække de fleste behov. Se min artikel om fiskegrej til put and take for det fulde overblik.

Sådan fanger du fisk i Put and Take søen

Selvom Put and Take fisk ikke er de sværeste at fange, udstedes der desværre ikke fangstgarantier. Nogle dage vil fiskene i søen have en slags madding andre dage en anden slags og nogle dage slet ingenting – og så er det svært! Der findes dog fiskemetoder, som forøger dine fangstmuligheder væsentligt.

Power bait

powerbait prop

Power bait er det mest anvendte agn til fiskeri i Put and Take søer – og med god grund. Powerbait er utrolig nem at anskaffe og have med at gøre. Det fåes i mange forskellige farver og smag, og kan fiskes på utroligt mange måder. Dermed kan power bait fiskeri dække stort set enhver fiskesituation. Power bait kan enten fiskes stationær under en prop eller på bunden, eller mere aktivt bag et boble- eller bombarda flåd.

 

powerbait på bund

Uanset om man fisker power bait stationær eller mere aktivt, anvender man meget små trekroge i størrelsen 14 eller mindre, afhængig af om man vil have sin power bait til at synke eller flyde.

Fisker man power bait under en prop, skal den synke, fiskes den på bunden skal den flyde. Stationært fisket power bait foregår med to meget simple opsætninger.

Til venstre ses hvorledes power bait fiskes under prop og til højre hvordan det fiskes på bunden. Fiskes power baiten under en prop, skal der ikke mere power bait på krogen en så den synker. Omvendt skal der nok power bait på krogen til at den flyder, hvis det fiskes på bunden.

Når jeg former power baiten, prøver jeg så vidt muligt at få den til at ligne en fisk i vandet. Dvs. at fisket på en af disse to måder, skal den formes i en aflang horisontal form. Jeg ved ikke om det har nogen effekt, men jeg er sikker på, at det i hvert fald ikke skader.

Power bait og bombarda

Den måske mest effektive måde at fiske power bait på er efter et bombarda flåd.  Illustrationen nedenunder viser hvorledes dette gøres. Når jeg fisker i Put and Take sø, er det ofte med borbarda og power bait.

Jeg anvender typisk et “intermediate” bombarda flåd, hvilket er et langsomt synkende bombarda. I de varme måneder, hvor fiskene opholder sig dybere i søen, går jeg sommetider over til et mere hurtigt synkende af slagsen.

Fiskeriet med bombarda og power bait foregår ved, at jeg tager en fluo carbon eller almindelig line ca. på længde med min fiskestang og anvender som forfangsline. Jo længere jo bedre, men det skal selvfølgelig også være til at styre. Ca. 40 cm foran krogen klemmer jeg et lille splithagel på forfangslinen.

Når jeg har kastet ud, lader jeg det hele synke fem sekunder (her kan der med fordel eksperimenteres med tidsinterval indtil man finder dybden hvor fiskene er. Derefter starter jeg indspinningen, som foregår langsomt og med regelmæssige spinstop, hvor hele rigget langsomt daler mod bunden.

bombarda rig power bait put and takeLigesom med stationær fisket power bait, former jeg power baiten som en fisk (aflang form), hvilket bevirker at den vrikker lokkende i vandet. Når fisken tager power baiten, slår jeg bøjlen over og lader den svømme uforstyrret med hele rigget. Når fisken stopper op, giver jeg et solidt modhug og haler den ind så jeg kan nå den med mit fangstnet.

Et godt tip til powerbait fiskeri med bombarda, er at bruge disse geniale trekroge der med sin spiral gør at powerbaiten ikke falder af krogen, samt giver lidt ekstra vægt, så powerbaiten ikke flyder, men derimod synker langsomt mod bunden.

Et ofte diskuteret emne når snakken falder på power bait er; hvilken farve er bedst.? Personligt har jeg de bedste erfaringer med den grønne eller gule (ikke den skriggule) begge uden glimmer. Andre sværger dog til hvid, som man heller ikke går helt galt i byen med.

Blink

En af mine personlige favoritter i Put and Take søen er små blink fisket lige præcis så langsomt, så det danser rytmisk fra side til side gennem vandet. Er blinkets rytmiske side-til-side bevægelser ikke nok til at få ørreden til at hugge, kan man eksperimentere lidt med såkaldte “spin-stop”, hvor man for et sekund stopper indspinningen, og lader blinket dale mod bunden.

Ikke alle blink tillader en langsom indspinning med de omtalte side-til-side bevægelser. Det kræver en hvis form for bæreflade, for at blinket ikke bare falder mod bunden, når man haler det langsomt ind.

blink til put and takeMine favorit blink til Put and Take søen er helt sikkert stripper og trutta. Truttaen er et gennemløbsblink med forskellig farve på begge sider. Det gør at blinket “blinker” når det hales ind – og det er noget ørrederne ikke kan står for. Toby blinket er en anden sag. Toby fåes i et utal af farver, og til Put and Take søens fisk, foretrækker jeg lidt spræl på farverne og meget gerne med en form for farveskift omkring midt på blinket.

Jeg ejede engang et tobyblink med grøn top og rød bund med et zig-zag skil i hvid. Det er det bedste blink jeg nogensinde har haft, og med sorg i stemmen aldrig har kunnet finde igen.

Wobler

En ofte overset metode til at put and take fiskeri er wobleren. Traditionelt fiskes wobleren som et blink eller spinner, og hales langsomt ind. Woblerens udtalte fordel er dog, at i modsætning til både spinner og blink, at den flyder.

 

Det er noget man kan udnytte til sin fordel. Jeg har oplevet noget helt fænomenalt fiskeri med wobleren, med en lidt utraditionel metode. Det jeg gør, er at jeg binder et forholdsvist tungt synk en meter foran wobleren. Blyet skal være tungt nok til at trække wobleren ned til bunden.

Efter jeg har kastet ud, lader jeg det hele synke indtil det rammer bunden. Lader man det hele ligge nu, vil wobleren svæve en meter over bunden. Haler man derimod ind på hjulet vil wobleren begynde at svømme, og bore sig ned mod bunden. Samtidig hvirvler synket bunden op. Jeg ved ikke om det er woblerens lokkende gang tæt over bunden, synkets ravage i bunden, eller kombinationen, men én ting er sikker, på nogle dage kan fiskene ikke stå for denne metode.

Jeg plejer at bruge en Rappala Original til dette spændende fiskeri.

Flue

Put and Take flue

Fluefiskeri i Put and Take søen kan på visse dage være alt andet overlegent. Jeg har haft stor success med fluefiskeri om sommeren i perioder hvor søen er varm, og fiskene daser stiller og roligt rundt i overfladen. Traditionel fluefiskeri kræver lidt mere avanceret grej, end hvad de fleste har. Heldigvis kan det også lade sig gøre at fiske med flue uden en decideret

fluestang. På samme måde som man fisker powerbait efter et bombarda flåd, kan man også fiske med flue i Put and Take søen. Udskift blot trekrogen med en flue og du er godt i gang. De bedste fluer til put and take søen er typisk fluer der enten provokerer fisken vha. skrappe farver eller pulserende hår såsom en Wolly Bugger lignende flue (sorte på billedet eller Gregeren (den hvide i denne kollektion)
eller mindre fluer såsom en Montana nymfe med grøn bug fungerer på dagen.

 

 

Pu and Take flue

Varier også hvor dybt du fisker fluen, og hvor hurtigt du haler den ind. Specielt de pulserende fluer, kan Min teori er, at det ikke er så vigtigt, hvilken flue du vælger. Hvad der er vigtigt er størrelsen, farverne og hvor og hvordan den fiskes. Her gælder det igen om at prøve sig frem, men har du et par store og pulserende fluer (wolly bugger, gregeren eller en af de to nedenstående) gerne i forskellige farver og et par mindre såsom montana og andre nymfer, vil du på et tidspunkt finde fluen, demed fordel fiskes i ryk, så fluen får en livlig gang. For nymferne vil en mere behersket indspinning give bedre resultater. Pssst! tjek mit tip til put and take søen nummer seks for at fange flere fisk på flue.

Hvor i søen?

Put and Take søer er ofte velbesøgte. Mange foretrækker en plads tæt ved deres bil, så de let kan fragte deres udstyr ned til vandet. Gør man derimod sig den ulejlighed at bevæge sig lidt væk fra parkeringspladsen, er det ofte muligt at finde et mere uforstyrret sted at fiske. Disse steder er ofte også mere ufremkommelige og der er flere siv og træer – alt sammen noget regnbueørreden godt kan lide at gemme sig ved. Er der i søen stejle skrænter vil det også være et oplagt sted at forsøge sig.

Har søen en ø, vil det ofte også være et godt sted at koncentrere sig om. Regnbueørrederne opholder sig ofte ikke så langt fra kanten. Problemet ved det er, at der langs søkanten er mange mennesker, som skræmmer fiskene. Rundt om en ø derimod, kan fiskene svømme langs kanten uden chance for at blive skræmt. Findes der områder af søen, hvor mennesker ikke har adgang, f.eks langs nogle siv, vil det også være et oplagt sted at fiske.

Årstiden er også værd at tage i betragtning når man vælger plads ved søen. Om sommeren når vandet er varmt, vil fiskene ofte opholde sig på søens dybere steder, hvor vandet er køligere Om vinteren vil fiskene ligeledes opholde sig på de dybere steder, men fordi vandet er varmere der. Sommetider har søen et kort du kan kigge på, og se hvor søen er dybest, hvis ikke må du prøve eller gætte dig frem.

Mit bedste tip til en sikker plads i Put and Take søen er uden tvivl ved et vandudløb eller lignende. Her bliver vandet iltet, og specielt i de varme og kolde perioder kan fiskene samles netop her.

Put and Take tips

   1. Fisk gerne tidligt om morgenen eller sent om aftenen! Det er ofte i disse perioder at fiskene er mest aktive, og også på disse tidspunkter at der er færrest lystfiskere ved søerne.
   2. Varier dine metoder og fiskedybde! Nogle dage vil fiskene have powerbait, andre dage giver et lille blink bedre fangster, så prøv dig frem. Det gælder også om at finde ud af i hvilken dybde fiskene står den pågældende dag. Derfor er det vigtigt at man eksperimenterer med fiskedybden, hvad enten man fisker med prop, blink eller andet.
   3. Observer! Hvad fanger de andre i søen fisk med? Der er ikke noget galt i at spørge andre fiskere ved søen, hvad de har held med. Aflur også hvor dybt de fisker.
   4. Skift plads! Står du et sted hvor vinden blæser ind på dig uden at du fanger noget, så prøv den anden side af søen.
   5. Prøv afsides steder i søen! Regnbueørreder er som alle andre fisk sky, og er derfor tilbøjelige til at opholde sig steder, hvor de ikke bliver forstyrret.
   6. Få din agn til at dufte! Blink eller fluer dufter som udgangspunkt ikke af noget. Prøv derfor at smørre dem ind i Powerbait med jævne mellemrum så de også pirrer fiskens duftesans.
   7. Mandag morgen! Har du mulighed for det, så fisk en tidlig mandag morgen. Put and Take søerne har ofte været godt besøgt i løbet af weekenderne, og mange søejere justerer udsætninger i forhold til antal besøgende i søen. Derfor vil der mandag morgen ofte være flere fisk i søen end om fredagen.
   8. Små agn! Brug ikke større agn end nødvendig. Det gælder også for Powerbait. Ikke mere af det på krogen end nødvendigt.
   9. Fisk let! Pil proppen af og fisk udelukkende med en krog. Oberserver fiskene og kast din krog med enten regnorm eller powerbait maddiker ud et par meter foran fisken. Dette er måske nok den mest effektive måde at fange fisk i en Put and Take sø! Simpelt men effektivt.

Har du fået blod på tanden, kan jeg anbefale at hoppe ind forbi min mere dybdegående side om fiskegrej til put and take fiskeri

Godt tilbud på et startersæt med alt du behøver

Vil du bare gerne hurtigt i gang med at fiske i put and take søen, har jeg i samarbejde med Rene fra Lystfisk.dk, sammensat dette lækre starter sæt. Sættet består af et bombardaflåd, en bøtte powerbait, et stripper blink, en rulle fluocarbon, en Trutta gennemløber og nogle svirvler. Med sættet er du godt rustet til både det aktive fiskeri med blink, eller mere roligt fiskeri med bombarda og powerbait. Seperat koster grejet 277,50 kr. men køber du pakken, får du det til 165,50 kr. Klik dig ind forbi Lystfisk.dk og køb dit put and take startersæt her.

fiskegrej til put and take

Fiskegrej fremhævet i denne artikel
Powerbait
“Intermediate” bombarda flåd
Fluo carbon
Geniale trekroge
Stripper
TruttaRappala Original
Gregeren (den hvide i denne kollektion)
Montana nymfe med grøn bug

Køber du dit fiskegrej hos lystfisk.dk støtter du fang-en-fisk.dk – Lystfisk har prisgaranti, så du er sikker på gode priser.


Tips til Put and Take Fiskeri
4.9 7 votes