Tips til Put and Take Fiskeri

put and take fiskeri

Put and Take fiskeri er måske nok den mest tilgængelige, og en af de former for fiskeri, hvor den altovervejende fokus med fiskeriet, er at hygge sig med sin fiskebuddy. Put and take fiskeri kræver et minimum af grej, og stiller ikke store krav til hverken udstyret, fisketeknik eller fiskegrejet – perfekt til nybegynderen, eller til fiskeri med børn.

En Put and Take sø er en sø med udsatte fisk, hovedsageligt regnbueørreder. Regnbueørrederne egner sig godt til Put and Take søerne, fordi de er meget modstandsdygtige, samtidig med at de vokser hurtigt. Det betyder god forretning for indehaveren af søen, men det betyder også, at der er god aktion for pengene for os fiskere. Put and Take søer finder du overalt i landet, besøg putandtake.info for at finde en sø nær dig.

Put and Take fiskegrej

Man kan klare sig med et minimum af fiskegrej i en Put and Take sø. En 8 eller 9 fods stang med et passende hjul vil dække de fleste behov. Se min artikel om fiskegrej til put and take for det fulde overblik.

Sådan fanger du fisk i Put and Take søen

Selvom Put and Take fisk ikke er de sværeste at fange, udstedes der desværre ikke fangstgarantier. Nogle dage vil fiskene i søen have en slags madding andre dage en anden slags og nogle dage slet ingenting – og så er det svært! Der findes dog fiskemetoder, som forøger dine fangstmuligheder væsentligt.

Put and take fiskeri sortiment

Vil du gerne hurtigt i gang med at fange fisk i put and take søen, får du alt hvad du skal bruge i dette put and take sortiment.

Med dette sæt er der ingen undskyldninger for ikke at fange fisk i put and take søen – og du får det tilmed til en yderst favorabel pris. Køber du sættet samlet sparer du 15%, til en samlet pris på 399 kr.

 

 

Powerbait

Power bait er det mest anvendte agn til fiskeri i Put and Take søer – og med god grund. Powerbait er utrolig nem at anskaffe og have med at gøre. Det fåes i mange forskellige farver og smag, og kan fiskes på utroligt mange måder. Dermed kan powerbait fiskeri dække stort set enhver fiskesituation. Powerbait kan enten fiskes stationær under en prop eller på bunden, eller mere aktivt bag et boble- eller bombarda flåd.   powerbait på bund Uanset om man fisker power bait stationær eller mere aktivt, anvender man meget små trekroge i størrelsen 14 eller mindre, afhængig af om man vil have sin power bait til at synke eller flyde. Fisker man powerbait under en prop, skal den synke, fiskes den på bunden skal den flyde.

Stationært fisket powerbait foregår med to meget simple opsætninger. Enten fiskes powerbait under prop eller på bunden. Fiskes powerbaiten under en prop, skal der ikke mere powerbait på krogen en så den synker. Omvendt skal der nok powerbait på krogen til at den flyder, hvis det fiskes på bunden. Når jeg former powerbaiten, prøver jeg så vidt muligt at få den til at ligne en fisk i vandet. Dvs. at fisket på en af disse to måder, skal den formes i en aflang horisontal form. Jeg ved ikke om det har nogen effekt, men jeg er sikker på, at det i hvert fald ikke skader.

Powerbait og bombarda

Den måske mest effektive måde at fiske powerbait på er efter et bombarda flåd.  Illustrationen nedenunder viser hvorledes dette gøres. Når jeg fisker i Put and Take sø, er det ofte med bombarda og powerbait. Jeg anvender typisk et “intermediate” bombarda flåd, hvilket er et langsomt synkende bombarda.

I de varme måneder, hvor fiskene opholder sig dybere i søen, går jeg sommetider over til et mere hurtigt synkende af slagsen.

Fiskeriet med bombarda og powerbait foregår ved, at jeg tager en fluo carbon eller almindelig line ca. på længde med min fiskestang og anvender som forfangsline. Jo længere jo bedre, men det skal selvfølgelig også være til at styre. Ca. 40 cm foran krogen klemmer jeg et lille splithagel på forfangslinen.

Når jeg har kastet ud, lader jeg det hele synke fem sekunder (her kan der med fordel eksperimenteres med tidsinterval indtil man finder dybden hvor fiskene er. Derefter starter jeg indspinningen, som foregår langsomt og med regelmæssige spinstop, hvor hele rigget langsomt daler mod bunden.

bombarda rig power bait put and take

Ligesom med stationær fisket powerbait, former jeg powerbaiten som en fisk (aflang form), hvilket bevirker at den vrikker lokkende i vandet. Når fisken tager powerbaiten, slår jeg bøjlen over og lader den svømme uforstyrret med hele rigget. Når fisken stopper op, giver jeg et solidt modhug og haler den ind så jeg kan nå den med mit fangstnet.

Et godt tip til powerbait fiskeri med bombarda, er at bruge disse geniale trekroge der med sin spiral gør at powerbaiten ikke falder af krogen, samt giver lidt ekstra vægt, så powerbaiten ikke flyder, men derimod synker langsomt mod bunden.

Et ofte diskuteret emne når snakken falder på powerbait er; hvilken farve er bedst.? Personligt har jeg de bedste erfaringer med den grønne eller gule (ikke den skriggule) begge uden glimmer. Andre sværger dog til hvid, som man heller ikke går helt galt i byen med.  

Blink

En af mine personlige favoritter i Put and Take søen er små blink fisket lige præcis så langsomt, så det danser rytmisk fra side til side gennem vandet. Er blinkets rytmiske side-til-side bevægelser ikke nok til at få ørreden til at hugge, kan man eksperimentere lidt med såkaldte “spin-stop”, hvor man for et sekund stopper indspinningen, og lader blinket dale mod bunden.

Ikke alle blink tillader en langsom indspinning med de omtalte side-til-side bevægelser. Det kræver en hvis form for bæreflade, for at blinket ikke bare falder mod bunden, når man haler det langsomt ind.

blink til put and take

Mine favorit blink til Put and Take søen er helt sikkert ABU Tobystripper og trutta. Truttaen er et gennemløbsblink med forskellig farve på begge sider. Det gør at blinket “blinker” når det hales ind – og det er noget ørrederne ikke kan står for. Toby blinket er en anden sag. Toby fåes i et utal af farver, og til Put and Take søens fisk, foretrækker jeg lidt spræl på farverne og meget gerne med en form for farveskift omkring midt på blinket.

Jeg ejede engang et tobyblink med grøn top og rød bund med et zig-zag skil i hvid. Det er det bedste blink jeg nogensinde har haft, og med sorg i stemmen aldrig har kunnet finde igen.

Wobler

En ofte overset metode til at put and take fiskeri er wobleren. Traditionelt fiskes wobleren som et blink eller spinner, og hales langsomt ind. Woblerens udtalte fordel er dog, at i modsætning til både spinner og blink, at den flyder. Det er noget man kan udnytte til sin fordel.

Jeg har oplevet noget helt fænomenalt fiskeri med wobleren, med en lidt utraditionel metode. Det jeg gør, er at jeg binder et forholdsvist tungt synk en meter foran wobleren. Blyet skal være tungt nok til at trække wobleren ned til bunden. Efter jeg har kastet ud, lader jeg det hele synke indtil det rammer bunden. Lader man det hele ligge nu, vil wobleren svæve en meter over bunden.

Haler man derimod ind på hjulet vil wobleren begynde at svømme, og bore sig ned mod bunden.

Samtidig hvirvler synket bunden op. Jeg ved ikke om det er woblerens lokkende gang tæt over bunden, synkets ravage i bunden, eller kombinationen, men én ting er sikker, på nogle dage kan fiskene ikke stå for denne metode. Jeg plejer at bruge en Rappala Original på 5 eller 7 centimeter til dette spændende fiskeri.

Flue

Fluefiskeri i Put and Take søen kan på visse dage være alt andet overlegent. Jeg har haft stor success med fluefiskeri om sommeren i perioder hvor søen er varm, og fiskene daser stiller og roligt rundt i overfladen. Traditionel fluefiskeri kræver lidt mere avanceret grej, end hvad de fleste har. Heldigvis kan det også lade sig gøre at fiske med flue uden en decideret fluestang.

På samme måde som man fisker powerbait efter et bombarda flåd, kan man også fiske med flue i Put and Take søen. Udskift blot trekrogen med en flue og du er godt i gang. De bedste fluer til put and take søen er typisk fluer der enten provokerer fisken vha. skrappe farver eller pulserende hår såsom en Dogg Nobbler i hvid eller mindre fluer såsom en Montana nymfe fungerer på dagen.    

Varier også hvor dybt du fisker fluen, og hvor hurtigt du haler den ind. Specielt de pulserende fluer, kan Min teori er, at det ikke er så vigtigt, hvilken flue du vælger. Hvad der er vigtigt er størrelsen, farverne og hvor og hvordan den fiskes.

Her gælder det igen om at prøve sig frem, men har du et par store og pulserende fluer (wolly bugger, gregeren eller en af de to nedenstående) gerne i forskellige farver og et par mindre såsom montana og andre nymfer, vil du på et tidspunkt finde fluen, der med fordel fiskes i ryk, så fluen får en livlig gang.

For nymferne vil en mere behersket indspinning give bedre resultater. Pssst! tjek mit tip til put and take søen nummer seks for at fange flere fisk på flue.

Hvor i søen?

Put and Take søer er ofte velbesøgte. Mange foretrækker en plads tæt ved deres bil, så de let kan fragte deres udstyr ned til vandet. Gør man derimod sig den ulejlighed at bevæge sig lidt væk fra parkeringspladsen, er det ofte muligt at finde et mere uforstyrret sted at fiske. Disse steder er ofte også mere ufremkommelige og der er flere siv og træer – alt sammen noget regnbueørreden godt kan lide at gemme sig ved.

Er der i søen stejle skrænter vil det også være et oplagt sted at forsøge sig. Har søen en ø, vil det ofte også være et godt sted at koncentrere sig om. Regnbueørrederne opholder sig ofte ikke så langt fra kanten. Problemet ved det er, at der langs søkanten er mange mennesker, som skræmmer fiskene. Rundt om en ø derimod, kan fiskene svømme langs kanten uden chance for at blive skræmt. Findes der områder af søen, hvor mennesker ikke har adgang, f.eks langs nogle siv, vil det også være et oplagt sted at fiske.

Put and take fiskeri årskalender

Årstiden er også værd at tage i betragtning når man vælger plads ved søen. Om sommeren når vandet er varmt, vil fiskene ofte opholde sig på søens dybere steder, hvor vandet er køligere Om vinteren vil fiskene ligeledes opholde sig på de dybere steder, men fordi vandet er varmere der. Sommetider har søen et kort du kan kigge på, og se hvor søen er dybest, hvis ikke må du prøve eller gætte dig frem.

Vinter

Vandtempreaturen er helt afgørende for dit held med put and take fiskeri om vinteren – eller rettere sagt finde de områder i søen hvor vandtemperaturen er relativt varmt er afgørende.

Hvor i søen

I takt med at vandtemperaturen falder, bliver fiskene nemlig mindre aktive, og søger mod de områder i søen, hvor vandet er varmest. Størstedelen af søens fisk, samles på den måde på et lille område. Derfor er det også forkert at antage at det er sværere at fange fisk om vinteren i put and take søen. Men det kan være sværere at finde dem.

Her er et kendskab til søen du fisker i afgørende. Studér søkortet, hvis et sådant findes, og lokaliser de dybeste områder i søen. Her vil vandet være varmere og fiskene vil søge herhen. Et andet område hvor vandtemperaturen ofte er højere, er steder hvor der løber friskt vand til søen. Finder du et sådan sted, finder du også fiskene.

Som nævnt er fiskene meget stationære, og jager ikke i samme omfang som på andre årstider. For dit fiskeri betyder det at du ikke skal fiske så aktivt som normalt anbefales. Den bedste metode om vinteren, er efter min mening, power bait fisket 70 cm over bunden.

Opsætningen er helt simpel. Synk tungt nok til at trække powerbaiten til bunden, og til at kaste derhen du har brug for. En lille trekrog i størrelse 8, og 70 cm line mellem synk og krog. Mere simpelt bliver det ikke.

Forår

Denne årstid er mange favorit langs put and take søens bredder. Temperaturen er behagelig og træerne sprænger ud. En perfekt cocktail til at lindre vinteren fiskelængsler.

Hvor i søen

I foråret kan du finde fisken overalt i søen. Der er en tendens til at i det tidlige forår, når vandet er koldt, at fiskene putter sig i de dybe områder i søen, hvor vandet typisk er lidt varmere. Lidt længere inde i foråret bevæger fiskene sig mere frit over alt i søen. Her kan du med fordel lede efter naturlige flaskehalse i søen. Her tænker jeg på indsnævringer omkring en evt ø eller hjørner hvor fisken naturligt vil gøre ophold i den vandring omkring i søen.

Fiskeriet i foråret foregår bedst med et aktivt fisket bombarda med powerbait. 

Sommer

Om sommeren oplever put and take søerne ofte et højt fiskepres med mange lystfiskere ved søen. Ofte familier med børn som kan skabe ekstra uro omkring søen. 

Hvor i søen

Af ovenstående årsag, kan det om sommeren ekstra godt betale sig at bevæge sig lidt væk fra de mere befolkede områder i søen. Her kan fiskene finde ro, og vil ofte samle sig i større flokke.

I takt med at vandtemperatuen stiger i løbet af sommeren, vil fiskene blive dovne. I jagt på køligere vand søger fiskene mod bunden, eller tilløb af friskt vand til søen. Du vil ofte opleve mange fisk i overfladen, men disse fisk er meget svære at få til at hugge. Fokuser derfor dit fiskeri mod de fisk du ikke kan se. Og de vil ofte opholde sig dybt i søen eller hvor der løbet friskt vand til søen. Specielt det sidste kan være rene fiskemagneter.

Om sommeren kan bundfiskeri med powerbait være utroligt effektivt. Ellers handler det om små agn som fluer eller microblink fisket langsom og lokkende.

Efterår

Om efteråret falder fiskepresset ved søen i takt med at naturen falmer smukt. Det er det perfekte tidspunkt at besøge din lokale fiskesø.

Hvor i søen

I de tidlige efterår, og hvis vandet er varmt, kan du med fordel forlænge tipsne fra sommerfiskeriet. Dybt i søen og ved tilløb af friskt vand til søen. Senere på efteråret når vandtemperaturen falder, vil du kunne anvende de samme råd som i forået. Her handler det om at finde naturlige flaskehalse ved søen, hvor fiskene samles i større grupper.

Min favoritmetode i efteråret er bombarda med powerbait på et intermediate flød.

Put and Take tips

 1. Fisk gerne tidligt om morgenen eller sent om aftenen! Det er ofte i disse perioder at fiskene er mest aktive, og også på disse tidspunkter at der er færrest lystfiskere ved søerne.
 2. Varier dine metoder og fiskedybde! Nogle dage vil fiskene have powerbait, andre dage giver et lille blink bedre fangster, så prøv dig frem. Det gælder også om at finde ud af i hvilken dybde fiskene står den pågældende dag. Derfor er det vigtigt at man eksperimenterer med fiskedybden, hvad enten man fisker med prop, blink eller andet.
 3. Observer! Hvad fanger de andre i søen fisk med? Der er ikke noget galt i at spørge andre fiskere ved søen, hvad de har held med. Aflur også hvor dybt de fisker.
 4. Skift plads! Står du et sted hvor vinden blæser ind på dig uden at du fanger noget, så prøv den anden side af søen.
 5. Prøv afsides steder i søen! Regnbueørreder er som alle andre fisk sky, og er derfor tilbøjelige til at opholde sig steder, hvor de ikke bliver forstyrret.
 6. Få din agn til at dufte! Blink eller fluer dufter som udgangspunkt ikke af noget. Prøv derfor at smørre dem ind i Powerbait med jævne mellemrum så de også pirrer fiskens duftesans.
 7. Mandag morgen! Har du mulighed for det, så fisk en tidlig mandag morgen. Put and Take søerne har ofte været godt besøgt i løbet af weekenderne, og mange søejere justerer udsætninger i forhold til antal besøgende i søen. Derfor vil der mandag morgen ofte være flere fisk i søen end om fredagen.
 8. Små agn! Brug ikke større agn end nødvendig. Det gælder også for Powerbait. Ikke mere af det på krogen end nødvendigt.
 9. Fisk let! Pil proppen af og fisk udelukkende med en krog. Oberserver fiskene og kast din krog med enten regnorm eller powerbait maddiker ud et par meter foran fisken. Dette er måske nok den mest effektive måde at fange fisk i en Put and Take sø! Simpelt men effektivt.

Har du fået blod på tanden, kan jeg anbefale at hoppe ind forbi min mere dybdegående side om fiskegrej til put and take fiskeri.

Fiskegrej fremhævet i denne artikel:

Køber du dit fiskegrej hos Fiskegrej.dk støtter du fang-en-fisk.dk.

Har artiklen været nyttig? Giv os gerne stjerner.

 

Comments

 1. Avatar
 2. Avatar
  1. Avatar Post
   Author
   Claus Enggaard Pedersen

   Havde du held med det i går, Markus?

   Fiskeriet om sommeren kan være en udfordring, men min erfaring siger mig, at man skal kigge efter de iltrige områder i søen (udløb/tilløb af friskt vand) og de mindre agn i kassen såsom spinnere i str. 1 eller små blink, så skal det nok lykkedes

 3. Avatar
  Tekin

  Hej har problem med fluefiskeri vil det ikk hvad type fluer skal jeg brug. hvad er størrelse man skal brug fra put and take sø med fluestang altsa str. 10 aller 8
  Jeg håber i kan hjælpe mig med det mvh

  1. Avatar Post
   Author
   Claus Enggaard Pedersen

   Hej,
   Her i sommervarmen kan fiskene godt blive noget inaktive og dovne, og stille og roligt svømme rundt højt i vandet. Når de gør det, har jeg haft gode erfaringer med at fiske små nymfer efter fisk man spotter. Her er et par polariserede solbriller et godt hjælpemiddel til at spotte fiskene. Til nymfefiskeriet er det også vigtigt at du har en meget tynd forfangsspids – gerne helt ned til 0.16mm. Når du spotter fisken, lægger du så stille du kan fluen 0,5 meter foran fisken, og tager den meget roligt ind. Held og lykke med det 🙂

 4. Avatar
  1. Avatar Post
   Author
   Claus

   Hej Victor,
   Afhængig af hvilken wobler du bruger, skal du nok op omkring 10 gram synk. De fleste woblere har en ret kraftig opdrift, så der skal mere end ét af de store splithagel til. Hvad der er vigtigst er at vælge et stykke, der hurtigt trækker wobleren ned til bunden hvor fisken er, nu hvor det er varmt.

  2. Avatar Post
   Author
   Claus

   – findes der et sted i søen hvor der render frisk vand ind, kan du også være ret sikker på at det er her fiskene gemmer sig 🙂

 5. Avatar
  Martin

  Hej
  Det forfang du nævner i fluocarbon med bombarda er det meget vigtigt at have dette forfang? Jeg har pt en monofil Line på 0,33 mm kan det bruges?

  1. Avatar Post
   Author
   Claus

   Hej Martin
   Det er ikke strengt nødvendig med fluocarbon forfang – monofil kan også sagtens bruges. Men bruger du monofil, er det endnu vigtigere at den er tynd, og 0,33mm er for tykt efter min smag. Jeg vil anbefale et sted mellem 0,20 og 0,25mm.

 6. Avatar
  Morten

  Hej
  Hvis søen ikke er specielt dyb ca 2.5 m, vil ørreden så typisk være tæt på bunden? Og vil bund fiskeri 0,5 m over bunden så ikke være det mest effektive?

  1. Avatar
   fang-en-fisk mener

   På denne årstid kan fiskene stå overalt i søen – både ved bunden, midt i eller i overfladen. Når vi kommer længere hen på året, vil det give pote at fiske helt tæt ved bunden, eller det sted i søen hvor der løber frisk vand ind.

 7. Avatar
  Max Post

  Hej
  Jeg er en forholdsvis ny flyefisker, men har dog et lille problem, og det er at min line ikke gider at glide ordentligt igennem holderne på min stang, så ville spørge om i/du eventuelt kunne hjælpe.
  MVH: Max

  1. Avatar Post
   Author
   Claus

   Hej Max

   Flueliner skal renses og plejes, for at bevare smidighed og kasteegenskaber. Jeg bruger selv denne linerens med klud, som jeg jævnligt renser min flueline med.

   Men en ren og smidig line gør ikke hele tricket.

   Problemet er nok nærmere en kombination af teknik og udstyr. Selv med en beskidt line, bør det kunne lade sig gøre at få den til at glide ud gennem øjerne/holderne på din stang – om end du vil miste en smule af længden i kastet.

   Derfor tror jeg, udover at pleje din line, at du skal bruge nogle timer på træningsbanen. Jeg har selv fisket med flue i mange år nu, og mestrer det langt fra til perfektion. Start gerne med at få teknikken på plads med kortere kast, hvor linene og forfanget strækker sig helt ud, og byg så stille og roligt længde på.

   Vh
   Claus

   1. Avatar
    Max Post

    Tusin tak for kommentaren, og tusin tak for din hjælpe, det vil jeg prøve.
    MVH Max Post 😀

 8. Avatar
  Morten

  Hej
  Hvis jeg fisker med power bait hvor dybt skal man så fiske,synes det er svært og har set en ny med hvidløg kunne man ikke komme hvidløgspulver i det man har

  1. Avatar Post
   Author
   Claus

   Det bedste råd vi kan give er at prøve dig lidt frem. Start med en meter. Virker det ikke så enten gå lidt dybere eller højere.
   Power bait med hvidløg er godt. Jeg ved dog ikke hvordan det vil fungere at lave det selv. Men det er interessant, og meld endelig tilbage hvordan det virker hvis du får prøvet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *