Pirke – Find den bedste pirk til vinterens torsk

pirk

Mange kalder i daglig tale en pirk for en pilk. Den rigtige betegnelse for de tunge blink man anvender til torskefiskeri er dog pirk.

Når det er på plads, kan vi vende tilbage til hvad det hele drejer sig om. Nemlig den bedste pirk til torsk.

Som med alt andet lystfiskeri afhænger det af fiskesituationen. Pirkefiskeri foregår nødvendigvis fra båd. Når der er mange meter vand under kølen, kan man ikke på samme måde bedrive spinnefiskeri. Blinket vil simpelthen ikke komme ned hvor fisken er – på bunden.

Derfor må man ty til grovere metoder, hvor en tung pirk sænkes ned langs bådsiden, hvor, den efter at have fået kontakt med bunden, “bumpes” op og ned.

Det er selvsagt vigtigt, at vægten på din pirk, er tung nok til at nå bunden, mens du har en forholdsvis stram line ned til den. Derfor skal vægten på pirken variere, alt efter hvor dybt du fisker, og hvor stærk strømmen er.

Vægt på pirken

Som tommelfingerregel er mindre pirke mere livlige og flakkende i vandet, og fanger derfor også bedst. Men det primære er trods alt, at pirken er, hvor torsken er – på bunden. Det kan ikke siges ofte nok, at en torsk altså ikke svømmer 10 meter op i vandsøjlen, for at nappe en flakkende pirk. Derfor skal du nødvendigvis tilpasse vægten på pirken vandet du fisker i.

Og der er stor forskel på vandet, og det kan variere fra dag til dag. Den ene dag kan du på den samme fiskeplads anvende “lette” pirke på 100 gram, mens du den næste skal finde de tungere 300 grams pirke frem for at nå bunden. Derfor er det optiamele at have flere forskellige vægte med på fisketur.

Men det kan selvfølgelig også hurtigt blive en dyr omgang, da du også skal have flere end én i tilfælde af bundhug. Så hvis du kun må vælge én pirk, vil jeg her give mit bud på hvilken en afhængig af fiskeplads og dybde.

Pirke til Lillebælt

I modsætning til hvad mange tror, er Lillebælt faktisk dybere end Storebælt. Det er selvfølgelig også væsentligt smallere, og det gør at strømmen som oftest er meget stærk.

pirkefiskeri lillebælt

Pirkefiskeri i Lillebælt foregår ofte på mellem 20 og 80 meter vand med meget kraftig strøm. Du kan derfor godt glemme alt om de lette pirke på under 100 gram. 200 gram er et minimum til de lave mindre strømfyldte steder, mens du skal op på 300-400 gram mange steder.

Pirke til Storebælt og Øresund

Storebælt er bredt men knap så strømfyldt som f.eks Lillebælt og er på sine dybeste steder 60 meter dyb.

pirke storebælt

På grund af den lavere dybde og mindre strøm end Lillebælt, kan du fiske med mindre pirke i Storebælt. På rolige dage og på de knap så dybe steder, kan du fint fiske med pirke på 100 gram. Skal du ud de dybere steder, skal din pirk op på 2-300 gram.

pirk

Kinetic WS Hven


Kinetic WS Hven pirken fåes i fire forskellige farver i vægtklassen 200-400 gram.

Jeg synes specielt at udgaven “Sunrise” ser spændende ud, og den er jeg sikker på vil give mange torsk

KØB HER

Pirke til det Gule Rev

Det gule rev pirk

Det Gule Rev er pirkefiskeriets absolutte mekka herhjemme. Her omtales målfisk som fisk over 20 kg – hvad der er yderst sjælden i vores bælter.

Det Gule Rev er stort, og strømforholdene samt dybden varierer meget. Men som oftest fiskes der på mellem 50 og 100 meter vand. Det gør selvfølgelig at vi skal dykke ned efter det tunge grej, og standard størrelsen på pirke er derfor 400 gram.

Farven på pirken

Der findes klassiske farvekombinationer på pirke til torsk. Det bedste råd er dog at vælge farver ud fra torskens på årstidens byttedyr. Er sild i sæson, kan blanke pirke derfor med fordel anvendes. Ellers er en sikker vinder sort og rød, gul og grøn, sølv og sort eller sølv og blå.

Når du fisker med pirke, kan det ofte betale sig at montere ophængere over pirken. Stærk strøm kan dog besværliggøre fiskeriet med ophængere, men kan det lade sig gøre, anbefales det at anvende farver der adskiller sig fra pirkens. På den måde giver du dig selv to skud i bøssen. Kan torsken ikke lide farven på pirken, kan de måske lide farven på ophængeren.

Hvad der er vigtigt at huske, er at der på dybderne hvor torsken befinder sig, slipper meget lidt dagslys ned, så pirkens bevægelse er vigtigere end farven.

Bevægelse på pirken

Der findes mange forskellige former af pirke, der alle har hver deres bevægelsesmønstre. De fladere, med en stor bæreflade, har en mere livlig gang i vandet. Den større overflade gør dem dog også mere strømfølsom, og kan derfor være svære at holde på bunden under stærk strøm.

De mere kompakte runde pirke, som Pallex Speedy har en mere vertikal gang i vandet, men er samtidig mindre strømfølsomme. Så valget af pirk skal igen tilpasses forholdene du fisker under.