Isfiskeri – aborre og Put and Take

Isfiskeri - aborre

Det er ikke hvert år at vi i Danmark oplever isvinter, men er vi så “heldige”, må du ikke snyde dig selv for at tage på en gang isfiskeri. Isfiskeri er både anderledes, sjovt og hyggeligt og så er fangstchancerne bestemt også gode – perfekt til en fisketur med børn. Denne alternative fiskeform kræver lidt specielt grej, da man ikke skal kaste sin agn ud, men derimod blot sænke isfiskestang - isfiskeriden ned i et hul i isen. Fiskegrejet koster ikke alverden, men har du en gammel fiskestang, du ikke bruger, kan du lave den om til en isfiskestang ganske let. Man kan også anvende en helt almindelig fiskestang, omend en smule af charmen går af fiskeriet.

Isfiskeri i Put and Take søen

Mange Put and Take søer tilbyder isfiskeri, når isen er tyk nok. Er du heldig, er der også allerede boret huller i isen, så du ikke behøver et isbor for at komme i gang med at fiske. Find din lokale sø og hør om de tilbyder isfiskeri. Isfiskeri er egentlig ret simpelt, og alle kan være med. Hvad enten du har en rigtig isfiskestang eller blot en almindelig, sænker du blot dit blink ned i hullet, og bevæger stangen stille og roligt op og nedVertical jigger - isfiskeri indtil fisken bider på. Der er udviklet blink specielt til isfiskeri, som bevæger sig horisontalt i vandet. Disse blink kaldes “vertical jigger”, og er typisk monteret med tre kroge, så fisken hænger fast, uanset fra hvilken vinkel den taget blinket. Vertical jiggers er en fantastisk agn til isfiskeri, men man kan selvfølgelig også fange fisk i Put and Take søen med powerbait eller orm fisket på helt traditionel vis under prop eller på bunden. Isfiskeri i Put and Take søen gælder i høj grad om at finde fiskene. Det kolde vand gør, at de ikke bevæger sig så meget, og derfor skal du ikke hænge fast i det samme hul alt for længe, men i stedet flytte dig fra hul til hul. Er der et kort over søen, kan du med fordel lokalisere søens dybe steder, og afprøve dem først. Vandet på disse steder vil være varmere end på søens lave steder, og fiskene vil automatisk søge derhen.

Advertisement

Isfiskeri i søen efter aborre

Aborren er efter min mening en af de flotteste fisk, man kan fange herhjemme. Krydrer man aborrens sort/grønne striber med kontrasten til den hvide sne, har man vel nok en sikker førsteplads. Men der er andre en æstetiske grunde til at bedrive Isfiskeri - aborreisfiskeri efter aborren, for det er også en meget givtig form for fiskeri. Udstyret med et minimum af fiskegrej, kan du sikre aftensmaden i form af pandestegte aborrer – det smager himmelsk! Inden vi når så langt, skal de dog fanges. Aborren fanges ligesom regnbueørreden med små pirke eller vertical jigs, som fires ned gennem isen, og tilføres bevægelse med stangtoppen. Man kan også udskifte pirken eller vertical jiggen med en almindelig jig med særdeles godt resultat. Regnorm er også et sikkert hit hos aborren, men de kan dog være svære at anskaffe midt i en isvinter. Aborren bevæger sig ikke meget i det kolde vand, så det gælder om at finde dem, og ikke omvendt. Derfor kan det være nødvendigt at bore mange huller inden man finder dem. Har man først fundet dem, er der dog god chance for flere af disse flotte rovfik på land. Man kan med fordel også benytte sig af en ophængerflue foran sin pirk/blink. Ophængerfluen skal gerne være en anden farve end dit blink/pirk for at forøge dine chancer mest muligt.

Når du fisker på en offentlig tilgængelig sø, skal du være opmærksom på, at loven kræver, at du indhenter en tilladelse. Ikke mange er klar over det, mange politibetjente ved det heller ikke, men for god ordens skyld, kontakt da dine lokale myndigheder og bed om lov til at bore et hul i isen.

Sikkerhed!

Det kan være farligt at isfiske! Læs denne artikel fra Sportsfiskeren omkring sikkerhed på isen, inden du tager på isfiskeri.

Huskeliste:

 • Isbor
 • Isske – til at skovle is op fra hullet
 • Varmt tøj
 • En stol

 

Har denne artikel givet dig mod på at prøve isfiskeri? Giv gerne din mening til kende i kommentarfeltet eller del din fangstrapport.

[yasr_visitor_votes size=”medium”]

Comments

 1. Avatar
  Henrik_N

  Jeg håber på en isvinter 🙂
  Hvor tyk en line vil du anbefale vi bruger, og kan man bruge spindere i put & take søen?
  Mvh
  Henrik

  1. Avatar Post
   Author
   Claus Enggaard Pedersen

   Hej Henrik!
   Ja jeg håber også på en isvinter – dog ikke en for lang en af slagsen 🙂
   Jeg vil anbefale en ganske almindelig 0.25mm nylon line. De flettede liner er ikke så glade for frost, så dem vil jeg ikke anbefale til isfiskeri. Spinnere er ikke så gode til isfiskeri, da de skal trækkes igennem vandet for at få spinnerbladet til at roterere, og det gør man ikke under isfiskeri.
   Mvh
   Claus

 2. Avatar
  1. Avatar Post
   Author
   Claus Enggaard Pedersen

   Hej Kasper – Tak for rosen 🙂 Du har ret, det ligner ikke en almindelig aborre, og jeg må indrømme at det ikke er en jeg har fanget selv. Sidst jeg var på isfiskeri, var før jeg fik mig en telefon med kamera 😉

   Lad os håbe at næste vinter byder på chancen for at isfiske igen, for det er altså noget helt specielt.

 3. Avatar Post
  Author
  Claus Enggaard Pedersen

  Jeg kan forresten læse på fiskefoto at du fanger godt med multer. Det er en fisk der står højt på min liste 🙂 Har du nogle gode tips?

  1. Avatar
   Kasper Strube

   Hej Claus

   Så giver det bedre mening med aborren 😉 Jeg har skrevet en artikel om mine erfaringer med multefiskeri på FiskeFoto, du kan læse den her 🙂 Dog er det efterhånden nogle år siden, at jeg har fanget den spændende fisk.
   http://www.fiskefoto.dk/fotogalleri-artikel/guide-til-multefiskeri-med-broed-forfodring-krog-line-madding/60

   Jeg troede at jeg fik en mail, når der kom svar på min kommentar her på siden? 🙂 Det har jeg ikke fået, men nu kom jeg lige i tanke om din side, og så tjekkede jeg lige om du havde skrevet noget. 🙂

   VH. Kasper

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *