Havørredfiskeri om vinteren – kysten

vinter havørred

Havørredfiskeri om vinteren kan være en ørkenvandring, og man skal være indstillet på at nyde naturen, da man langt fra er garanteret fangst hver gang. Når det så endelig sker, er der ofte tale om en spejlblank og stor fisk, som fuldt ud retfærdiggør besværet man har gjort sig. Det er dog ikke kun store blanke overspringere man kan være heldig at ramme ind i. Grønlændere, som er mindre ikke-gydemodne havørreder, opholder sig også i fjordene, og senere på vinteren vender havørrederne fra åen også tilbage til kysten. Havørrederne, som har været i åen for at gyde, kaldes nedfaldsfisk eller nedløbsrør. Disse fisk er meget udmarvede efter at have tilbragt lang tid i åen uden at indtage føde, og skal lovmæssigt genudsættes indtil den 15. januar. Selv efter fredningsperioden er overstået bør man genudsætte disse nedfaldsfisk, da de ikke har stor værdi som spisefisk.

Hvor finder man havørreden om vinteren?

Havørreden foretrækker vand på omkring 12 grader. Når vandet er deromkring, er havørredens stofskifte på sit højeste, og den skal indtage meget føde. Om vinteren er vandet dog ikke så varmt, og havørreden søger derfor imod de steder hvor vandet er varmest. Det er det typisk når å-udmundige hvor det relativt varmere åvand opvarmer havvandet og nedsætter saltindholdet hvilket havørreden godt kan lide om vinteren. Lavvandede områder varmes også hurtigere op, og er derfor også et sted vinterhavørreder ynder at opholde sig. Derfor gælder det om vinteren om at opsøge inderfjorde med å-udløb, og lavvandede områder hvor solen kan varme vandet hurtigere op. Man skal heller ikke være bange for at fiske på pladser med en kedelig mudderbund. Disse pladser vil man gå udenom senere på året, men havørrederne elsker mudderbund om vinteren.

Advertisement

Hvordan fanger man havørreden om vinteren?

Når vandet er koldt, som det er om vinteren, falder havørredens stofskifte. Det betyder at den har mindre energi og et lavere aktivitetsniveau. Pga. det lavere aktivitetsniveau, jager havørreden mindre aktivt, og økonomiserer i høj grad sin energi. Det betyder at den ikke går voldsomt til angreb på din agn. Derfor drejer havørredfiskeri om vinteren sig om at præsentere sin agn langsomt så havørreden ikke skal bruge så meget energi for at fange det. Ligeledes, pga. det lave stofskifte, drejer havørredfiskeri om vinteren sig om små agn. Fisker du med blink, gælder det derfor om at vælge et mindre blink med en stor bæreflade, så det kan fiskes langsomt. Farven på blinket må gerne være hvid eventuelt med en strejf af rødt. Bombardafiskeri har sine klare fordele om vinteren. For det første er det muligt med en langsommere indspinninge end med blink, og for det andet kan man fiske med små agn (fluer).

Tips til havørredfiskeri om vinteren

Tag også et kig på min side om havørredfiskeri på kysten i foråret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *