Frysetørret mad

frysetørret mad

Frysetørret mad er portioner af mad tilberedt gennem en særlig proces, der giver utroligt lange holdbarhedstider uden opbevaring på køl eller frys, og ofte med en utrolig nem tilberedning – hvis tilberedning overhovedet er nødvendig.

Disse egenskaber gør frysetørret mad til en ideel backup til situationer hvor adgangen til konventionelt mad er begrænset, eller situationer hvor du ikke befinder dig i et køkken med alle dets redskaber.

Advertisement

Smager bedre end det ser ud

Ved første øjekast kan frysetørret mad se utroligt kedeligt ud. Når du tænker over det, er det ikke så mærkeligt når op mod 98% af vandet er trukket ud af det. En tør rynket masse i bunden af en pose. Hvordan kan det her smage af andet end pap?

Og der findes også dårlig retter på markedet, der blegner i sammenligning med de bedste. Jeg har smagt en række forskellige retter, og ifølge min smag er den bedste frysetørrede mad fra Adventure Menu.

Udover at den smager godt, kan den også varmes op på en utrolig smart måde – uden varm vand ved hånden. Det er noget jeg er begyndt at bruge en del, når jeg er på længere fisketure. Læs meget mere om hvordan det fungerer her.

frysetørret mad

Frysetørret mad til lystfiskeren, jægeren, sejleren, vandreren og outdoormennesket

Er du ude i naturen i længere perioder ad gangen, vil frysetørret mad være en glimrende kilde til energi. Som sagt er jeg selv begyndt at spise det når jeg er på fisketure. Det er hurtigt, nemt og smager rigtig godt – ikke kun i sammenlingning med alternativer.

Jægeren og vandreren på kan ligeledes også have mange glæder af denne frysetørrede turmad. Den fylder mindre end en traditionel madpakke. Smager 10 gange bedre, og giver samtidig varmen. Så efter en lang dags trekking kan du lynhurtigt få dig et solidt måltid, uden du behøver at finde det helt store kogegrej frem.

Frysetørret mad er også genial at have liggende på sin båd, som en form for nødration. Enten hvis gassen i køkkenet slipper op, og vejret ikke tillader at tænde grillen, eller hvis andet uforudset sker. Frysetørret mad holder mange år, så de er nemme at have liggende og hive frem, når du har mest brug for dem.

Det frysetørrede mads historie

Frysetørrets mad langtidsholdbare egenskaber gør det perfekt til opbevaring over længere perioder. Det er nok også en af hovedårsagerne til at frysetørrede mad så verdens lys på en industriel skala under oliekrisen i 1970’erne, hvor den generelle økonomiske stagnation, fik folk til at bekymre sig om fremtiden.

Specielt i USA bekymrede befolkningen sig for at økonomien kunne bryde sammen, og mindske adgangen til mad. Det var denne frygt der fik folk til at forberede sig på det værste, og opmagasinere mad. For hvis fødevare- eller logistik infrastrukturen skulle lide et knæk, rammer vi så en mindre hungersnød? Som amerikanere gør, når der kan såes tvivl om samfundets eksistens og støtte, tager de sagen i egen hånd. De prepper. Almindeligt mad kunne selvfølgelig ikke opmagasineres, og dermed tyede folk til langtidsholdbare alternativer – frysetørret mad – hvis frygten skulle blive til realitet. En ny industri havde set dagens lys.

Indianerne var first-mover

Frysetørret mad blev dog ikke opfundet af amerikanerne som en direkte konsekvens af oliekrisen. Det er derimod en ældgammel teknik opfundet af Inkaerne i 1200 tallet. Inkaerne frysetørrede kartofler (chuño) og tidlige versioner af det vi i dag kender som beef jerky (charqui). Det gjorde de ved at placere maden på sten placeret godt op i højden ved frysetemperatur natten over, og efterfølgende lade maden tørre i solen.

Moderne produktion

Der er sket meget med frysetørret mad siden inkaerne eksperimenterede med det, for mere end 700 år siden.

I dag foregår processen i tre stadier.

  1. Maden nedfryses.
  2. Maden placeres i et vakuumkammer under svag varme. De frosne iskrystaller fordamper fra is til vanddampe.
  3. Maden udsættes nu for en ekstra tørring under øget varme. I denne del af processen bliver de resterende vandmolekyler fjernet.

Når maden er blevet frysetørret efter ovenstående metode, bliver maden pakket en nitrogen forseglet emballage, der forhindrer at maden begynder at forrådne.

Frysetørret mads ernæringsmæssige værdi

Ligesom med almindelig frossen mad, bevarer frysetørret mad stort set alle ernærringsmæssige fordele fra frisk mad. Det holder bare længere, og kræver ikke en fryser.

Forskning har påvist at frysetørrede madvarer bevarer op mod 90% af den ernæringsmæssige værdi. Meget mere end ved normal tørring eller andre konserveringsmetoder, der typisk skader vitaminer og mineraler. Noget der ofte giver sig til kende ved falmende farver i maden – modsat frysetørret der bevarer størstedelen af både farve, vitaminer og mineraler (kilde).

frysetørret frugt bær jordbær

Falder snakken på frysetørrede frugter og bær, viser forskning at den frysetørrede version ofte indeholder flere vitaminer end de importerede du finder på hylden i supermarkedet. Det skyldes at frysetørrede frugter og bær, høstes inden de er fuldt modnede, og modner så i kassen på vej til supermarkedet. På den måde går dele af den ernæringsmæssige værdi tabt. Frysetørrede frugter og bær høstes i modsætning når de er færdigmodnene, og dermed fulde af vitaminer og mineraler (kilde).