Fladfisk fra kysten

Et mere afslappende fiskeri end fiskeri efter fladfisk fra stranden, skal man lede længe efter. Det er en oplagt mulighed for at tage ungerne med på fisketur så længe du bare hjælper dem med at kaste ud. Når dit forfang er kastet ud, kan du læne dig tilbage og vente på at fladfisken bidder. Fiskeriet efter fladfisk starter i maj. Her er fredningsperioden for fladfisk slut, og de er ved at æde sig store og tykke igen, og de bliver bare tykkere og tykkere, som året går.

Når man fisker efter fladfisk fra kysten, er en kraftig stang på ni fod at foretrække. Denne Shimano Alivio på 9 fod er både billig og kraftig, og egner sig derfor perfekt til fladfiske fiskeri – en rigtig god stang til prisen.

Selvom specielt skrubber og isinger kan trække helt ind på enddog meget lav vand, er det altid rart at have muligheden for at opsøge dem længere ude. Påspol en 0.25 mm line, køb et par fladfiskeforfang og lidt madding og du er godt udrustet.

Hvor lever fladfisken og hvad spiser den?

Groft sagt findes der tre slags fladfisk. Ising, skrubbe og rødspætte. Ising og rødspætte foretrækker sandbunden, mens skrubben trives på en mere varieret bund. Derudover opholder rødspætten sig som regel på dybere vand, og derfor er det hovedsageligt skrubber og isinger der fanges fra kysten.

Fladfisken er en udpræget bundfisk, hvilket vil sige at den opholder sig og indtager sin føde på bunden. Fladfisken lever af stort set alt den kan finde på bunden. Snegle, småfisk, muslinger, orme og andet småkravl står alt sammen på menukortet.

Hvordan fanger man en fladfisk?

I alt sin enkelthed binder man et godt gammeldags fladfiskeforfang på sin line, påfører madding, kaster ud og venter. Eller sådan var den gængse opfattelse i hvert fald i mange år. Nuvel, man kan sagtens fange fladfisk med et almindeligt forfang liggende på bunden, sådan har det jo fungeret i generationer. Det er også super hyggeligt at sidde og holde øje med sin stangspids og vente på fladfisken, men vil man fange mange fladfisk, gælder det om at flytte sit forfang.

Fladfiskeforfang

fladfiskeforfang Fladfiskeforfang. Med og uden synk

Derfor lyder min anbefaling, at man kaster sit forfang ud, lader det ligge et par minutter, og haler det derefter et par meter ind. Dette gentages indtil at forfanget er kommet så tæt på land, at man ikke længere tror på, at der er fisk.

fladfiskeforfang

Effektivt forfang til fladfisk

I takt med at man er gået over til at fiske sit forfang mere aktivt, er man også begyndt at bruge mere avancerede af slagsen. De  er monteret med en lang række perler og andre lokkende genstande. Disse nye nymoderne fladfiskeforfang egner sig specielt godt til at blive fisket aktivt.

Disse mere moderne forfang er slet ikke så dyre igen. Se aktuelle priser her.

Du kan også gå til min side om fladfiskeforfang, hvor du får hjælp til at vælge den rigtige farve, afhængig af hvilken fladfisk du går efter.

Disse mere effektive fladfiskeforfang fiskes som sagt aktivt, og ikke som med traditionelle fladfiskeforfang med et blylod som synk. I stedet anvender man en kastepirk, der både kaster godt, og har en lokkende effekt på fladfisk, som er en nysgerrig fisk. Man kan med fordel pille krogen af pirken så det ikke sætter sig så meget fast i bunden.

Når du vælger pirk til dit fladfiskeforfang, skal det passe til dybden og strømmen stedet du fisker. Kinetic har lavet nogle rigtig billige kastepirk, der egner sig perfekt til faldfisk. Pirken kaster fantastisk, plus den giver dig en ekstra lokkende præsentation af dit forfang og agn. Vælg gerne en kastepirk i en farver der skaber en god kontrast til perlerne på dit forfang. Er perlerne hvide prøv da en grøn pirk, er perlerne farvede, prøv evt en hvid kastepirk.

Lystfisk har en utrolig skarp pris på disse pirke, som du får til kun 29 kroner i vægtklasser fra 28-60 gram. Til de flestes behov vil en pirk på 28 gram være godt, men er der meget strøm eller dybt, kan du godt gå en størrelse op.

For at se hele udvalget af Kinetic Crazy Herring kastepirk kan du klikke her.

Madding til fladfisk

Den bedste agn til fladfisk er uden tvivl børsteorm. Dem kan man købe hos mange grejforhandlere, men er forholdsvist dyre. Ormene påføres krogen med med munden først. Lad gerne en lille tjavs hænge og blafre i vandet.

Børsteorm

En børsteorm lever over sandbunden på det lave vand. Når jeg skriver lever, er det fordi den ikke bare graver sig ned i sander, men på visse tider af året, sværmer den. Når den sværmer, bevæger de sig ud af sandet, og svømmer frit i vandsøjlen – og her er de et let bytte for alle rovfisk der elsker børsteorm. Og dem er der mange af. Ikke kun fladfisk elsker børsteorm. Havørreder går også helt bersærk når børsteormen sværmer.

En børsteorm kan blive op til 15 centimeter lang, og er rent faktisk et rovdyr. Dens foretrukne bytte er andre former for orme. Børsteormen kan tage mange farver. Typisk er de grøn- eller brunlige, men de findes også i mere rødlige nuancer alt efter hvor i landet du finder dem. Ligesom kameleonen skifter en børsteorm nemlig farve efter de omgivelser den typisk lever i. Og det er smart når man står højt på mange andre byttedyrs menukort, men samtidig ikke er det hurtigste dyr i havet.

Gode alternativer

Alternativt kan man købe Gulp børsteorm. De er dyre, men til gengæld holder de i lang tid, og kan genanvendes tur efter tur, hvis man husker at forsegle bøtten eller posen forsvarligt.

Rejer er også en ganske udemærket madding til fladfisk. Du kan enten fange dem selv på stranden, hvis du har et rejenet/rejestryger/rejehov, eller du kan købe dem hele i mange supermarkeder. I praksis duer alle slags rejer. Altså både store skalrejer, pillede rejer du kender fra din æggemad og rejer du fanger direkte på kysten.

Har det ikke været muligt at anskaffe børste, rejer eller sandorm, og fisker du ikke nok til at det kan betale sig med Gulp, kan man finde sin agn direkte på stranden. Prøv at sætte et par strandsnegle på krogen eller indmaden af en blåmusling, det er nemt og sjovt.

Her får du mit bud på de bedste madding til fladfisk

  1. Børsteorm
  2. Sandorm
  3. Rejer
  4. Sild
  5. Gulp børsteorm

Pump dine egne sandorm

Apropos sjovt, så ser det også sjovt og nemt ud at “grave” sandorm. Videoen nedenunder viser hvordan det gøres ret simpelt, med en plade og en snor. En ganske almindelig svupper de fleste har derhjemme.

Nemt ikk? Hvis jeg var 12 igen, havde jeg brugt min sommerferie på at pumpe sandorm og sælge dem til tyskere.

Fredning fladfisk

Skrubber og rødspætter er omfattet af fredning indtil 30. april. Det gælder dog kun for hunfiskene, så hanfiskene må stadig hjemtages. Isingen er ikke omfattet af fredningstider og derfor er det ikke nødvendigt at skelne imellem han og hun. Isingen kan kendetegnes ved at den har en cirkelformet sidelinje rundt om den lille finne bag fiskens hoved. Men hvordan kender man forskel på han og hun fladfisk når det kommer til skrubber og rødspætter? Den nemmeste måde er at se om fisken har rogn i maven. Rognen, hvis den er der, skal være placeret i fiskens bug – altså forrest på oversiden af kroppen modsat øjnene. Ofte vil fisken være ekstra tyk netop her, hvis den er med rogn. Er man i tvivl kan man evt. holde fisken op imod solen, hvor æggene/rognen vil være synlig og ses som et mørkt område i bugen.

Tips til fladfisk

  • Fisk i og omkring højvande – fladfisk er specielt hugvillige omkring højvande
  • Fisk dit forfang aktivt – hvis du vil optimere dit fiskeri vel og mærke
  • Efter både – skruen fra bådens motor hvirvler sandbunden op, og blotter en masse fødeemner. Det ved fladfiskene, og resultatet er ofte korte, men eksplosive, hugperioder.

Mangler du lidt ekstra inspiration, anbefaler jeg at se denne video om fladfisk af den altid coole Gordon Henriksen. Han forklarer fint om teknikkerne, og hvordan du kender forskel på de forskellige arter af fladfisk. Den fede T-shirt han har på til sidst i videoen er fra drengene hos Lakor Soulwear med butik i Aarhus. Butikken er noget lidt ud over det sædvanlige. Der er altid gratis lakridspiber, der bliver serveret med god service og historier fra de varme lande. Stort shoutout herfra.

Har denne artikel været nyttig, eller har du forslag til ændringer, vil vi meget gerne høre din mening.

Fiskegrej fremhævet i denne artikel
Shimano Alivio på 9 fod
Nymoderne fladfiskeforfang
Crazy Herring kastepirk
Gulp børsteorm

Fladfisk fra kysten
4.8 5 votes