Fladfisk fra kysten

fladfisk

Et mere afslappende fiskeri end fiskeri efter fladfisk fra stranden, skal man lede længe efter. Det er en oplagt mulighed for at tage ungerne med på fisketur så længe du bare hjælper dem med at kaste ud. Når dit forfang er kastet ud, kan du læne dig tilbage og vente på at fladfisken bidder.

Fladfisk sæson

Fiskeriet efter fladfisk starter i maj. Her er fredningsperioden for fladfisk slut og sæsonen starter. I foråret begynder fladfisken at æde sig store og tykke igen, og de bliver bare tykkere og tykkere, som året går.

Advertisement

Om sommeren er de ved at være dejligt tykke, og det er dermed det perfekte fiskeri til sommerferien. Sommer sæsonen for fladfisk foregår stort set alle steder. De kan på denne tid af sæsonen fanges fra moler, kyster og havne over hele landet.

Om efteråret begynder sæsonen at lakke mod enden. Men fiskene på denne tid af året er også de største og tykkeste, så der er rig belønning for at tage på fisketur efter fladfisk om efteråret.

Det samme gælder om vinteren, hvor man skal være opmærksom på at fredningen af fladfisken starter i januar.

Kunne du godt tænke dig at prøve at komme på en fladfisketur, har vi lavet en liste med kuttere fra hele landet. Du kan filtrere dem på landsdel eller farvand, så du nemt finder en kutter tæt ved dig.

Forskellige slags fladfisk

En fladfisk er ikke bare en fladfisk. Der findes tre primære slags fladfisk. Rødspætte, skrubbe og ising. Disse tre fisk har det tilfælles at de næsten udelukkende lever af bunddyr som muslinger, krebs og sand- og børsteorme. Disse tre arter af fladfisk har alle en forholdsvis lille mund, og kan derfor ikke sluge specielt store byttedyr. Man kan dog være heldig at fange en skrubbe eller rødspætte som bifangst med blink. Så selvom småfisk ikke er den primære fødekilde, holder de sig ikke tilbage for en stor mundfuld.

Fladfisken bruger både lugte- og synssansen til at finde sin føde. Kombinationen betyder at fladfisken søger føde døgnet rundt, og de kan dermed fanges såvel i de lyse som i de mørke timer. Fladfisken har dog en tendens til at søge mod lavere vand når mørket falder på, og det er der du har de bedste chancer.

Ising

Isingen er den mindste af de tre primære fladfiskearter. Issingen kendetegnes bedst ved sin karakteristiske buede sidelinje og gennemsigtige krop. Holder du en ising op mod solen, vil du ofte kunne kigge igennem den. Mindstemålet for isingen er 25 cm.

Skrubbe

En skrubbe ligner ofte til forveksling en rødspætte. Men det er ikke den samme fisk. Som ofte er skrubben ikke lige så stor som rødspætten. Forskellen på en rødspætte og en skrubbe, er at skrubben har en knudret og ru overflade i modsætning til rødspætten. Skrubbens mindstemål er 25,5 cm. Dog med undtagelse af visse områder. Se dette kort for udspecificerede mindstemål.

Rødspætte

Rødspætten er den største i familien af almindelige fladfisk. Den kendetegnes ved sine røde pletter og glatte overflade. Rødspætten er langt fra lige så almindelig som sine mindre artsfæller, og opholder sig typisk længere fra kysten på dybere vand. Derfor er det også sjældent at man støder på rødspætten fra kysten eller molen. Mindstemål for rødspætten er 27 cm og 25 i Østersøen og bælterne.

Fiskegrej til fladfisk

Når man fisker efter fladfisk fra kysten, er en kraftig stang på ni fod at foretrække. Denne Ron Thomsom Refined Spin er både billig og kraftig, og egner sig derfor perfekt til fladfiske fiskeri – en rigtig god stang til prisen. Vælg den i 9 eller 10 fod med kastevægt op til 40 gram.

Selvom specielt skrubber og isinger kan trække helt ind på enddog meget lav vand, er det altid rart at have muligheden for at opsøge dem længere ude. Påspol en 0.25 mm line, køb et par fladfiskeforfang og lidt madding og du er godt udrustet.

Sortiment til faldfisk

Har du ikke fiskegrejet du skal bruge til at fange fladfisk, har vi i samarbejde med fiskpaakrogen lavet et startersæt der for en rigtig god pris klæder di på med alt hvad du skal bruge. Sortimentet består af:

 • 5 forfang med forskellig farver perler
 • 3 synk i forskellige vægtklasser
 • 2 kastepirke
 • 1 spand Gulp børsteorm der kan bruges igen og igen

Køber du sættet samlet sparer du 15% og har alt hvad du skal bruge hvis du er nybegynder ud i fladfiskeri. Du finder startersættet ved at klikke på linket eller billedet nedenunder.

Hvor lever fladfisken og hvad spiser den?

Groft sagt findes der tre slags fladfisk. Ising, skrubbe og rødspætte. Ising og rødspætte foretrækker sandbunden, mens skrubben trives på en mere varieret bund. Derudover opholder rødspætten sig som regel på dybere vand, og derfor er det hovedsageligt skrubber og isinger der fanges fra kysten.

Fladfisken er en udpræget bundfisk, hvilket vil sige at den opholder sig og indtager sin føde på bunden. Fladfisken lever af stort set alt den kan finde på bunden. Snegle, småfisk, muslinger, orme og andet småkravl står alt sammen på menukortet.

Hvordan fanger man en fladfisk?

I alt sin enkelthed binder man et godt gammeldags fladfiskeforfang på sin line, påfører madding, kaster ud og venter. Eller sådan var den gængse opfattelse i hvert fald i mange år. Nuvel, man kan sagtens fange fladfisk med et almindeligt forfang liggende på bunden, sådan har det jo fungeret i generationer. Det er også super hyggeligt at sidde og holde øje med sin stangspids og vente på fladfisken, men vil man fange mange fladfisk, gælder det om at flytte sit forfang.

Fladfiskeforfang
fladfiskeforfang Fladfiskeforfang. Med og uden synk

Derfor lyder min anbefaling, at man kaster sit forfang ud, lader det ligge et par minutter, og haler det derefter et par meter ind. Dette gentages indtil at forfanget er kommet så tæt på land, at man ikke længere tror på, at der er fisk.

fladfiskeforfang
Effektivt forfang til fladfisk

I takt med at man er gået over til at fiske sit forfang mere aktivt, er man også begyndt at bruge mere avancerede af slagsen. De  er monteret med en lang række perler og andre lokkende genstande. Disse nye nymoderne fladfiskeforfang egner sig specielt godt til at blive fisket aktivt.

Disse mere moderne forfang er slet ikke så dyre igen.

Du kan også gå til min side om fladfiskeforfang, hvor du får hjælp til at vælge den rigtige farve, afhængig af hvilken fladfisk du går efter.

Disse mere effektive fladfiskeforfang fiskes som sagt aktivt, og ikke som med traditionelle fladfiskeforfang med et blylod som synk. I stedet anvender man en kastepirk, der både kaster godt, og har en lokkende effekt på fladfisk, som er en nysgerrig fisk. Man kan med fordel pille krogen af pirken så det ikke sætter sig så meget fast i bunden.

kastepirk fladfisk

Når du vælger pirk til dit fladfiskeforfang, skal det passe til dybden og strømmen stedet du fisker. Kinetic har lavet nogle rigtig billige kastepirk, der egner sig perfekt til faldfisk. Pirken kaster fantastisk, plus den giver dig en ekstra lokkende præsentation af dit forfang og agn. Vælg gerne en kastepirk i en farver der skaber en god kontrast til perlerne på dit forfang. Er perlerne hvide prøv da en grøn pirk, er perlerne farvede, prøv evt en hvid kastepirk.

Lystfisk har en utrolig skarp pris på disse pirke, som du får til kun 31,50 kroner i vægtklasser fra 28-70 gram. Til de flestes behov vil en pirk på 40 gram være godt, men er der meget strøm eller dybt, kan du godt gå en størrelse op.

For at se hele udvalget af Ron Thompson kastepirke klik på linket nedenunder.

Madding til fladfisk

Den bedste agn til fladfisk er uden tvivl børsteorm. Dem kan man købe hos mange grejforhandlere, men er forholdsvist dyre. Ormene påføres krogen med med munden først. Lad gerne en lille tjavs hænge og blafre i vandet.

Børsteorm

En børsteorm lever over sandbunden på det lave vand. Når jeg skriver lever, er det fordi den ikke bare graver sig ned i sander, men på visse tider af året, sværmer den. Når den sværmer, bevæger de sig ud af sandet, og svømmer frit i vandsøjlen – og her er de et let bytte for alle rovfisk der elsker børsteorm. Og dem er der mange af. Ikke kun fladfisk elsker børsteorm. Havørreder går også helt bersærk når børsteormen sværmer.

En børsteorm kan blive op til 15 centimeter lang, og er rent faktisk et rovdyr. Dens foretrukne bytte er andre former for orme. Børsteormen kan tage mange farver. Typisk er de grøn- eller brunlige, men de findes også i mere rødlige nuancer alt efter hvor i landet du finder dem. Ligesom kameleonen skifter en børsteorm nemlig farve efter de omgivelser den typisk lever i. Og det er smart når man står højt på mange andre byttedyrs menukort, men samtidig ikke er det hurtigste dyr i havet.

Gode alternativer

Alternativt kan man købe Gulp børsteorm. De er dyre, men til gengæld holder de i lang tid, og kan genanvendes tur efter tur, hvis man husker at forsegle bøtten eller posen forsvarligt.

Rejer er også en ganske udemærket madding til fladfisk. Du kan enten fange dem selv på stranden, hvis du har et rejenet/rejestryger/rejehov, eller du kan købe dem hele i mange supermarkeder. I praksis duer alle slags rejer. Altså både store skalrejer, pillede rejer du kender fra din æggemad og rejer du fanger direkte på kysten.

Har det ikke været muligt at anskaffe børste, rejer eller sandorm, og fisker du ikke nok til at det kan betale sig med Gulp, kan man finde sin agn direkte på stranden. Prøv at sætte et par strandsnegle på krogen eller indmaden af en blåmusling, det er nemt og sjovt.

Her får du mit bud på de bedste madding til fladfisk

 1. Børsteorm
 2. Sandorm
 3. Rejer
 4. Sild
 5. Gulp børsteorm

Pump dine egne sandorm

Apropos sjovt, så ser det også sjovt og nemt ud at “grave” sandorm. Videoen nedenunder viser hvordan det gøres ret simpelt, med en plade og en snor. En ganske almindelig svupper de fleste har derhjemme.

Nemt ikk? Hvis jeg var 12 igen, havde jeg brugt min sommerferie på at pumpe sandorm og sælge dem til tyskere.

Fredning fladfisk

Skrubber og rødspætter er omfattet af fredning indtil 30. april. Det gælder dog kun for hunfiskene, så hanfiskene må stadig hjemtages. Isingen er ikke omfattet af fredningstider og derfor er det ikke nødvendigt at skelne imellem han og hun. Isingen kan kendetegnes ved at den har en cirkelformet sidelinje rundt om den lille finne bag fiskens hoved. Men hvordan kender man forskel på han og hun fladfisk når det kommer til skrubber og rødspætter? Den nemmeste måde er at se om fisken har rogn i maven. Rognen, hvis den er der, skal være placeret i fiskens bug – altså forrest på oversiden af kroppen modsat øjnene. Ofte vil fisken være ekstra tyk netop her, hvis den er med rogn. Er man i tvivl kan man evt. holde fisken op imod solen, hvor æggene/rognen vil være synlig og ses som et mørkt område i bugen.

Tips til fladfisk

 • Fisk i og omkring højvande – fladfisk er specielt hugvillige omkring højvande
 • Fisk dit forfang aktivt – hvis du vil optimere dit fiskeri vel og mærke
 • Efter både – skruen fra bådens motor hvirvler sandbunden op, og blotter en masse fødeemner. Det ved fladfiskene, og resultatet er ofte korte, men eksplosive, hugperioder.

Mangler du lidt ekstra inspiration, anbefaler jeg at se denne video om fladfisk af den altid coole Gordon Henriksen. Han forklarer fint om teknikkerne, og hvordan du kender forskel på de forskellige arter af fladfisk. Den fede T-shirt han har på til sidst i videoen er fra drengene hos Lakor Soulwear med butik i Aarhus. Butikken er noget lidt ud over det sædvanlige. Der er altid gratis lakridspiber, der bliver serveret med god service og historier fra de varme lande. Stort shoutout herfra.

Har denne artikel været nyttig, eller har du forslag til ændringer, vil vi meget gerne høre din mening.

Fiskegrej fremhævet i denne artikel

Køber du dit fiskegrej hos Fiskegrej.dk støtter du fang-en-fisk.dk.

Har artiklen været nyttig? Giv os gerne stjerner.

Comments

 1. Avatar
 2. Avatar
  mads

  Når jeg tjekker fisketegn.dk står der at der ikke er fredning på fladfisk i saltvand ?

  1. Avatar Post
   Author
   Claus

   Hej Mads,

   Så vidt jeg er orienteret, er skrubber og rødspætter omfattet af fredning. Det gælder dog kun hunnerne. Men jeg kan godt se at fisketegn.dk siger noget andet, så det må man gå ud fra er rigtigt.

 3. Avatar
  Danni

  Hejsa 🙂 Så lige din liste over dine 5 foretrukne agn. Vil lige tilføje en agn, og gi min foretrukne rækkefølge, så folk der ser din side, og læser dit fremragende opslag om fladfisk, kan bruge det som de vil og drage deres egne erfaringer 🙂
  1. Makrel strimler. (Fanger fantastisk. Osse sej og torsk).
  2. Sandorm.
  3. Skalrejer.
  4. Børsteorm
  5. Silde strimler.
  6. Gulp børsteorm. (Ikke meget erfaring med dem, da jeg hurtigt blir træt af ingen bid, og skifter tilbage til det der virker for mig) 😉

  1. Avatar Post
   Author
   Claus

   Hej Danni,

   Tak for dine bud på de bedste agn til fladfisk. Jeg må indrømme at jeg aldrig har prøvet makrel, men det lyder spændende – noget jeg helt sikkert vil prøve. Tak for tippet 🙂

  2. Avatar
   Thomas

   Hej Danni

   Ang Makrel som agn ?
   Sidder det ikke dårligt fast på krogen?
   Syntes makrel virker ret blød i kødet.

   Bruger du Makrel uden at gøre noget ved det først?
   Jeg selv salter nemlig (F.eks) sild først og på den måde bliver kødet meget mere fast og
   på den måde sidder det rigtig godt på krogen uden at det falder af, uanset hvor hårdt jeg tyrer det afsted mod england:-D

   Jeg har hellere ikke prøvet Makrel før, så det vil jeg give en chance her på vestkysten jylland:
   Tak for tippet med dine foretrukne agn:-)

   Fed hjemmeside Claus..
   Den bliver gemt som bogmærke:-))

 4. Avatar
  Lars Jakobsen

  Fin video om pumpning af sandorm.
  Mit spørgsmål er, om der også kan pumpes børsteorm med den ?

  1. Avatar Post
   Author
   Claus

   Hej Lars,

   Godt spørgsmål. Umiddelbart burde det godt kunne lade sig gøre, da børsteorm ligesom sandormen lever store dele af livet under sandet. Der er dog to ting der kan gøre det sværere end at pumpe børsteorm
   1. Børsteorm er hurtigere end sandormen, og kan muligvis nå at grave sig ned inden sandet falder ned, og du kan plukke ormene.
   2. Børsteorm laver ikke en tydleig pølse på sandbunden, og de kan derfor være svære at lokalisere.
   Når det er sagt, skal det siges at jeg aldrig har fundet børsteorm, når jeg pumpede sandorm. Så det er i hvert fald ikke så let som at pumpe sandorm 🙂

 5. Avatar
  henrik

  fortsættelse af clauses svar min erfaring siger mig at børsteorm lever mere på stenbund/blandet bund og ved muslinge banker.Hvor man normalt ikke graver/suger sandorm.

 6. Avatar
  1. Avatar
   john

   ville mene at med mindre vi snakke ret stor flad fisk ( de har en forholdsvis lille mund ) eller pighvare så er der ingen praktisk fordel ved trekrog og ved issinger, skrubber og rødspætter vile de skulle være ret små. Til orme vil de være ret dårlige men til fiske stykker og måske muslingers kød er de ok

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *