Fiskenet – En komplet guide til at vælge det rigtige fangstnet

fiskenet

Et fiskenet er et vigtig redskab for dig som lystfisker og i visse situationer er det endda helt uundværligt. Denne guide vil give dig et godt indblik i hvordan du vælger det rigtige fiskenet afhængig af hvor og hvad du fisker efter.

Der er tre ting du primært skal overveje når du køber fiskenet.

  • Hvor store fisk skal nettet kunne rumme
  • I hvilke fiskesituationer skal dit fangsnet bruges
  • Skal fiskes der landes med nettet genudsættes

Når du har svaret på disse tre spørgsmål, vil du være rigtig langt i dit valg.

Størrelse på dit fiskenet

Det er en selvfølge at dit fangstnet skal passe til de fisk du fisker efter. Man hører ofte om lystfiskere der mistede deres drømmefisk, fordi rammen i fiskenettet ikke var stor nok. Sjovt nok er det typisk noget man erfarer sig på den hårde måde. Men jeg vil slå et slag for at du med det samme gør op med dig selv, om dit fiskenet er stort nok.

Men hvor stort er stort nok? Det er et rigtig godt spørgsmål. Når vi snakker størrelse på fiskenet, refererer jeg til både selve rammen og dybden i posen. Og begge dele skal tilpasses fiskene du fisker efter.

Er rammen ikke stor nok, kan det besværliggøre landingen, der ofte foregår under lettere hektiske forhold. Pulsen er høj, og underlaget blødt. Det er en kombination der gør, at du ikke med garanti kan føre fisken ind midt i nettet. Som når man tråder en når, er det rart at have lidt margin på begge sider af rammen.

Det andet komponent af dit fangstnets størrelse er dybden på posen. Og den er lige så vigtig som selve rammens størrelse. Når du fører fisken i nettet vil du ofte opleve at krogen sætter sig i posen, og falder ud af fiskens mund. Sker dette er dybden på fiskenettet afgørende for om du lander fisken, eller om den får lov at svømme frit ud igen.

Fiskenet til forskellige situationer

Der er stor forskel på det bedste fiskenet afhængig af om du fisker efter havørreder på kysten med vand til livet, eller om du fisker torsk fra en båd, med to meter ned til vandet.

Forskellen er måske ikke lige så stor om du fisker i put and take søen eller ved den lokale å, men der er stadig forskellige krav til dit fiskenet.

I nogle situationer er det afgørende at fiskenettet har et langt skaft, så du kan nå ned til fisken eller ud over en masse vegation. I andre situationer er det bedre at nettet er kort og mere manøvrerbart.

Skal fisken genudsættes

Der er ingen tvivl om, at fisk ikke har godt af at komme en tur i et net hvor den skader sit slimlag. Det er selvfølgelig af mindre betydning hvis fisken hurtig aflives og tages med hjem til middagsbordet. Men i takt med at genudsætning af fisk bliver mere og mere almindeligt, bliver vores fiskenet også nødt til at tilpasses.

Gammeldags fiskenet er broderet og derfor fyldt med knuder hvor nettets tråde krydser. Disse knuder fungerer groft sagt som sandpapir mod fiskens beskyddende slimlag og mindsker fiskens chance for overlevelse.

Heldigvis fremstilles der i dag fiskenet, hvor posen er fremstillet i en form for gummi eller hvor maskerne er knudeløse, hvilket gør det langt mere skånsomt for fisken. Chancerne for at fisken overlever stiger markant med disse net designet til genudsætning, og er et absolut must hvis du vil genudsætte fiskene.

Det rigtige fiskenet

I teorien arbejder vi altså ud fra tre faktorer der hver især skal tilpasses din fiskesituation. Teoretisk set vil der derfor være 3x3x3=29 fiskenet at vælge imellem. Det er nok de færreste der går ud og køber 29 fiskenet, og heldigvis er mange af disse 29 kombinationer også kun i teorien, og et fiskenet til genudsætning af fisk, kan selvfølgelig også bruges hvis fisken skal med hjem.

Havørreder på kysten

 

Havørreder i åen

Laks fra båd og å

Torsk fra båd

Gedder

Put and take søen

Bækørreder

Vi arbejder altså ud fra tre faktorer der hver især skal tilpasses din fiskesituation. I teorien er der derfor 3x3x3=29 fiskenet at vælge imellem. Det er nok de færreste der går ud og køber 29 fiskenet, og heldigvis er mange af disse 29 kombinationer også kun i teorien.