Fiskehjul

fiskehjul

Tl,dr: Køb disse fiskehjul afhængig af hvor du fisker. Til å og kystfiskeri anbefales det at anvende samme fiskehjul.

Fiskehjulene anbefalter nedenunder er ikke beregnet nybegyndere, men lystfiskere der er klar til at tage deres grej til det næste niveau. Dermed sagt at disse forholdsvist dyre fiskehjul ikke er et must, og der findes langt billigere fiskehjul på markedet, der fint vil kunne give dig gode oplevelser ved fiskevandet.

Ønsker du derimod at få et fiskehjul der udstråler kvalitet og giver dig en lækker fornemmelse, er mine forslag nedenunder helt sikkert et godt valg.

Fiskehjul til kystfiskeri

Fiskehjul til kystfiskeri

Kystfiskeri herhjemme stiller forholdsvist store krav til dit fiskehjul. Lange kast, tunge agn, bundhug og chancen for store fisk, gør det nødvendigt med et hjul af en hvis kvalitet. Jeg foretrækker selv hjul i størrelsen 2000 – 3000 men mange har kraftigere hjul.

De lange kast, og frekvensen af dem, gør også at det er nødvendigt med mere end absolut minimum af kuglelejer i hjulet. Vælg derfor gerne et fiskehjul med minimum fem hvis du vil have den bedste oplevelse.

Linekapaciteten vil ikke være en faktor du behøver at tænke så meget over, da et godt kast på kysten for de færreste lystfiskere er meget mere end 70 meter, og det har alle hjul kapacitet til.

Mine tre bud på et godt fiskehjul til kysten. Først tre billige fiskehjul hvor du får rigtig meget for pengene, og derefter de dyrere, til dig der fisker meget.

Billige fiskehjul til kystfiskeri

Fiskehjul til kystfiskeri behøver ikke nødvendigvis at koste det hvide ud af øjnene. Der findes masser af gode fiskehjul, der kan hjælpe dig godt i gang for under 500 kr. Der er dog også forskel på kvaliteten, og du skal ikke forvente at få et fiskehjul der holder til flere hundrede fisketure, uden at blive slidt.

Okuma Ceymar XT
Okuma ceymar fiskehjul

Okuma har med deres Ceymar XT model lavet et fiskehjul af en god kvalitet og meget robust. Hjulet fås i tre størrelser hvor
jeg vil anbefale enten størrelse 25 eller 30. Størrelse 25 hjulet er det bedste allround hjul, mens størrelse 30 er bedst hvis du bil bruge det til det mere grove fiskeri med tunge pirke eller bundforfang.

Okuma Ceymar kommer med en ekstra spole, så du kan have en spole med en tyk line til det tunge fiskeri, og en med tyndere til det lette kastefiskeri med blink.

 • Kuglelejer: 8
 • Gearing: 5,0:1
 • Vægt: 227 gram
 • Vejledende pris: 549 kr
Shimano Sienna FE

Shimano Sienna fiskehjul

Kongen af fiskehjul Shimano, har her lavet et rigtig godt allround fiskehjul til en god pris. Shimano Sienna fås i flere forskellige størrelser. Som mange Shimano fiskehjul, er Sienna udstyre med Dyna Balance der giver et utroligt stabilt fiskehjuæ under fiskeriet.

Sienna er ikke ligeså robust som Okuma Ceymar ovenover, har langt fra en ligeså blød gang, og vejer en smule mere. Til gengæld koster også en smule mindre, så målt ud fra kvalitet/pris, er det et rigtig godt valg.

 • Kuglelejer: 2
 • Gearing: 5,0:1
 • Vægt: 260 gram
 • Vejledende pris: 349 kr

Gode mellemklasse fiskehjul til kystfiskeri

I den mellemdyre klasse finder vi rigtig mange gode fiskehjul. Jeg har lagt vægt på at hjulet skal kunne bruges til det lette, men også det lidt tungere fiskeri. Altså gode all-round fiskehjul.

Daiwa Legalis HA

Daiwa har indenfor de seneste år spillet sig med helt frem i feltet hvad angår fiskehjul. Mange lystfiskere er begyndt at sværge til forskellige Daiwa hjul, hvilket var uhørt for 10 år siden. Men det siger meget om kvaliteten.

Og det gælder ikke mindst Daiwa Legalis HA. Her har man virkelig forstået at putte super meget kvalitet ind i et fiskehjul

til en meget fornuftig pris. Jeg har selv haft fornøjelsen af at stå med et af disse fiskehjul i hænderne, og kvalitetsfølelsen er svær at forene med den lave pris.

Daiwa Legalis kommer med en ekstra spole, hvilket er rart i tilfælde af at du vil en linetykkelse op eller ned. For du kommer ikke til at skifte spole pga. kludder, hvilket er utroligt sjældent med dette fiskehjul.

 • Kuglelejer: 5
 • Gearing: 5,3:1
 • Vægt: 205 gram
 • Vejledende pris: 749 kr
Shimano Ultegra FB

fiskehjul shimano ultegra

Her er der virkelig tale om et fiskehjul hvor æstestik og kvalitet går perfekt hånd i hånd. Shimano skal selvfølgelig have en plads i denne prisklasse, da de er garant for kvalitetshjul der holder i mange år. Og så endda til under 1.000 kr.

Shimano Ultegra Er resultatet af Shimanos eminemte design hvor forskellige teknikker bidrager til en fantastisk oplevelse. Jeg er specielt glade for Shimanos såkaldte G-free body, der ved at flytte på hjulets tyngdepunkt, giver en perfekt ergonomisk position på fiskestangen, der gør at hjulet føles let at fiske med.

 • Kuglelejer: 6
 • Gearing: 6,0:1
 • Vægt: 240 gram
 • Vejledende pris: 949 kr

Topklasse fiskehjul til kysten

Nu bevæger vi os op til de dyre drenge i klassen. Disse fiskehjul er til dig der fisker rigtig meget, og som gerne vil have noget kram der både føles lækkert at gå med, som kan holde mange år og som ikke mindst bare er super gode fiskehjul.

Shimano Stradic CI4+ FB

Mit første bud er Shimano Stradic CI4 Dette hjul er en fryd at fiske med, ligesom det er en fryd for øjet. Hjulet har en super blød gang, minimal vægt og alle de nyeste teknologiske fremskridt Shimano byder på.

 

Hjulet har en forholdsvis høj gearing/udveksling, og er derfor rigtig godt til speedfiskeri med blink der hamres hjem i overfladen i høj fart.

Shimano Stradic fås i mange forskellige størrelser, men fælles for dem alle er den enorme drivkraft, der understøttes af det holdbare Hagane drev.

 • Kuglelejer: 7
 • Gearing: 6,0:1
 • Vægt: 190 gram
 • Vejledende pris: 1.499 kr
ABU Revo SX Spin

ABU har gennem en årrække fremstillet fiskegrej perfekt tilpasset det danske fiskeri. Med ABU Revo SX Spin får du et fiskehjul af højeste kvalitet.

Hjulet er proppet med kuglelejer der giver en ekstrem blød gang. En meget høj gearing, der gør, at du stille og roligt kan dreje på håndtaget, mens blinket får en høj fart. En utrolig lille vægt der gør det behageligt at gå med, selv på lange fisketure.

Alt i alt et fænomenalt fiskehjul der også har et lækkert design.

 • Kuglelejer: 9
 • Gearing: 6,2:1
 • Vægt: 225 gram
 • Vejledende pris: 2.299 kr

fiskehjul til havfiskeri

Havfiskeri

Havfiskeri stiller store krav til fiskehjulet. For det første skal det have en hvis linekapacitet, da man ofte har meget og forholdsvis tyk line påspolet. For det andet skal det være kraftigt, så det kan håndtere at kaste med tunge agn, og hale store fisk op. Det betyder også at bremsen skal være en hvis kaliber, for ikke at blive slidt. For det tredje skal det kunne holde til saltvand.

Mine to bud på et godt fiskehjul til havet.

Penn Slammer

penn slammer

En absolut klassiker til det tunge havfiskeri. Penn Slammer er et så stærkt fiskehjul, at det ændrede på den gængse opfattelse af at kun multihjul kunne bruges til tropefiskeriet efter de helt grove rovfisk.

Herhjemme er Penn Slammer et perfekt valg af fiskehjul til pirkefiskeri efter torsk eller andre dybhavsfisk, der skal fiskes med tunge pirke på dybt vand.

Hjulet har en forholdsvis lav gearing, der gør at det let at dreje, selv med store fisk eller tunge endeagn. Derudover er det perfekt designet til at kaste med de nye fletliner, noget mange andre store og kraftige hjul førhen havde det svært med.

Med Penn Slammer får du altså et fiskehjul der er ligeså robust som et multihjul, men stadig med gode kasteegenskaber.

 • Kuglelejer: 6
 • Gearing: 5,1:1
 • Vægt: 368 gram
 • Vejledende pris: 499 kr
Penn Sargus II

penn sargus II

I sammenligning med Penn Slammer, er dette fiskehjul noget mindre robust. Det er dermed et glimrende valg til det lidt lette havfiskeri.

Penn Sargus har en højere udveksling, hvilket giver højere indspinningshastighed, men også noget mindre styrke sammenlignet med Slammeren.

Du skal derfor vælge Slammeren hvis du går efter de helt store torsk, men Sargus er det bedste valg til bundforfang eller de mindre pirke i mindre farvande.

Sargus modellen har desuden fordelen at man kan vende håndtaget, så den både kan bruges af højre og venstrehåndede.

 • Kuglelejer: 6
 • Gearing: 6,2:1
 • Vægt: 335 gram
 • Vejledende pris: 699 kr

Fiskehjul til søfiskeri put and take

Søfiskeri

Søfiskeriet kan enten være en fredsommelig affære, efter aborrer eller fredfisk som skaller, eller det kan være en voldsom fight med en stor gedde for enden af snøren. Fisker du efter gedder, er der ikke stor forskel på hjulene du ville have brugt til kystfiskeri, men fisker du efter de mindre fisk, er det ikke nødvendigt med et specielt godt hjul. Her kan du med fordel gå efter et af de billige fiskehjul.

Her er mine to bud på de bedste fiskehjul til prisen til fiskeri efter mindre fisk i søen eller put and take søen

Quantum Trax

fiskehjul til nybegynderHer får du et rigtig godt prisvenligt hjul, der egner sig perfekt til put and take søen og aborrer. Dette fiskehjul er godt til dig hvis du er nybegynder, og lige skal mærke om det at fiske er noget for dig. Kvaliteten er fin og og takket være de mange kuglelejer, får du et hjul der er rart at fiske med.

Quantum er måske ikke det mest kendte mærke, og det har formentlig også noget at sige når prisen på hjulet er fastsat. For det er nemlig væsentligt billigere end andre fiskehjul i sin klasse.

Køber du hjulet i størrelse 20 er du godt dækket ind til fiskeriet i put and take søen og andre søer

  • Kuglelejer: 6
  • Gearing: 5,0:1
  • Vægt: 260 gram
  • Vejledende pris: 399 kr
Daiwa Ninja

En prisklasse men to kvalitetsklasser oppe finder vi Daiwa Ninja. Hjulet er både lækkert at se på og lækkert at fiske med. Det er rent faktisk et hjul der også sagtens kan bruges på kysten, eller til det lettere fiskeri på havne og moler. Det er ganske enkelt et solidt fiskehjul.

Vi anbefaler at hvis du udelukkende skal bruge fiskehjulet i søer, at du køber i størrelse 2000. Har du også planer om at ville bruge det på havne og moler efter torsk, makrel eller fladfisk, skal du op til en klasse 3000.

 • Kuglelejer: 4
 • Gearing: 4,8:1
 • Vægt: 240 gram
 • Vejledende pris: 479 kr

Åfiskeri

Fiskehjul til åen skal have mange af de samme egenskaber som fiskehjul til kysten. Det skal kunne klare de helt grove fisk, og bremsen skal være i top. Derudover må det gerne være let, så vi skal ikke op i samme klasser som fiskehjulene til kysten. Derfor anbefaler jeg her de samme hjul som til kysten.

Køb fiskehjul online

Efter at have læst denne artikel vil du have et grundigt indblik i hvad et fiskehjul er og forstå hvad der menes, når det bliver nævnt i sammenhæng med kuglelejer, linekapacitet, gearing, udveksling, forbremse/bagbremse og meget mere.

Fiskehjulet er en utrolig kompleks størrelse. Kigger du ind i et fiskehjul, kræver det mere end almindelig teknisk snilde for at gennemskue hvordan det bærer sig ad med at spole linen tilbage på hjulet. Og som med alt andet teknik, er der en masse tekniske termer som det er godt at forstå, før man går ud for at købe et fiskehjul.

Multihjul og fastpolehjul (spinnehjul)

Der findes to forskellige hjul til spinnefiskeri. Fastspolehjulet er uden sammenligning det mest anvendte, og det er også det letteste at bruge. Den mest udtalte fordel ved et multihjul er at linen trækkes på hjulet lige/parrallelt med stangen, hvilket giver en bedre føling med din agn, modsat et fastspolehjul, hvor linen slår et 90 graders sving inden den rammer spolen.

For den uøvede vil det dog være væsentlig sværere at fiske med et multihjul, og det er aldrig noget jeg selv har praktiseret af den simple grund, at jeg er fuldt ud tilfreds med alle de fastspole spinnehjul jeg har haft. Multihjulet skulle dog lige nævnes, da denne guide ellers ikke vil være komplet.

Delene på et fiskehjul

Et fiskehjul består groft sagt af seks udvendige dele; hjulfoden, håndtaget, spolen, bremsen, lineoplæg og bøjlen.

Hjulfoden er hjulets eneste kontakt til fiskestangen. Det er hjulfodens to “spidser” du ved hjælp af hjulholderen på stangen fastner så hjulet sidder solidt fast på fiskestangenfiskehjul

Håndtaget er fiskehjulets “pedal”. Jo hurtigere du drejer på det, jo hurtigere vil linen rulle tilbage på hjulet.

Spolen er hvor fiskelinen lægger sig når du drejer på håndtaget. Spolen bevæger sig op og ned når du drejer på håndtaget, således at linen bliver fordelt ligeligt over hele spolen.

Bremsen er en uundværlig ting når du vil fange større fisk. Bremsen kan justeres således at linen kan trækkes af hjulet, når fisken trækker væk fra dig efter den har bidt på krogen. Bremsen kan både sidde foran og bagpå hjulet.

Lineoplæggeren, som jeg har valgt at kalde den, er hvor en form for rille hvor linen kører igennem inden den ender på spolen.

Bøjlen er forbundet ti lineoplæggeren og bevæger sig i en cirkel halvvejen over spolen. Det er bøjlen du skal huske at slå over, inden du kaster.

Størrelsen på fiskehjulet

Noget af det første du vil lægge mærke til når du vil købe et nyt fiskehjul, er at alle fiskehjul er klassificeret med et nummer. Nummeret er en indikation af hvor kraftigt hjulet er. Jo højere tal, jo kraftigere hjul.

De mest almindelige størrelser er 1000, 2000, 2500, 3000 og 4000 (få hjulproducenter anvender ikke dette størrelsesformat, men bruger i stedet 10, 20, 25, 30 og 40).

I de udvalgte fiskehjul ovenover kom jeg med mine bud hvilken størrelse af fiskehjul du skal bruge, for det afhænger nemlig helt af hvor du vil fiske og, hvad du vil fiske efter.

Derudover afhænger det også af hvilken fiskestang du fisker med. Det duer ikke at have et størrelse 4.000 fiskehjul til en 7 fod fiskestang – og omvendt.

Linekapacitet

Noget af det næste du vil se på dit fiskehjul, er en tabel der angiver linekapaciteten. På mit Shimano Biomaster 2500 hjul er følgende opgivet: (DIA.mm-m) 0.18-290 * 0.20-240 * 0.25-160. Det betyder ganske enkelt at for at fylde min spole op med fiskeline, skal jeg bruge 290 mete,r hvis min line er 0.18 mm tyk, 240 meter hvis min line er 0.20 mm og 160 meter hvis linen er 0.25 mm.

Jeg går selv utroligt meget op i at min spole er HELT fyldt op med line, dog uden at det buler ud over kanten på spolen. Når folen er helt fyldt med line, kaster jeg væsentlig længere, idet linen har minimal modstand fra toppen af spolen, når den forlader hjulet i kastet – og det gør altså en stor forskel! Dermed ikke sagt at du skal fylde alt for meget line på hjulet, for gør du det, vil det med stor sandsynlighed resultere i en masse kludder i linen.

For- eller bagbremse?

Om du skal vælge det ene eller det andet er en smagssag, da der er fordele og ulemper ved begge. Fordelen ved en bagbremse er, at den er nemmere at komme til idet den sidder uforstyrret, fra hjulets andet mekanik, bag på hjulet. En forbremse, derimod, er i teorien bedre. Det er fordi, at det er muligt at have en større bremseskive, da den er forbundet direkte til indmaden på spolen, som bremsen jo bremser. En større bremseskive giver en mere jævn bremse på hjulet.

Når det er sagt, skal jeg sige at jeg både har haft hjul med forbremse og bagbremse, og jeg synes hverken at jeg har problemer med at nå bremsen på et forbremsehjul, og jeg har heller aldrig oplevet at et bagbremsehjul havde en ujævn bremse. Så om du vælger det ene eller det andet, er i min optik knap så vigtigt. Hvad der er mere vigtigt er indmaden.

Hvad er gearing/udveksling?

Gearingen eller udvekslingen (en og samme ting) er betegnelsen for hvor mange gange lineoplæggeren roterer om spolen ved én fuld omdrejning på håndtaget. Med en gearing på 5:1 vil linen blive spolet fem gange om spolen, for hver gang du har drejet en omgang på hjulet og så fremdeles.

Det fungerer som på cykler. Jo højere gear du er i, jo længere kommer du per omdrejning. Et fiskehjul har dog kun ét gear, så her må man vælge inden man køber. I realiteten betyder det ikke noget hvilken gearing du vælger, da du altid kan opveje for en lav gearing med at dreje hurtigere på hjulet. Det du skal være mest opmærksom på når du vælger hvilken gearing dit hjul skal have, er at hjulet mister moment/styrke i takt med at gearingen stiger.

Vi kan igen trække paraleller til cykelverdenen, hvor cyklister skifter ned i gear når de skal op ad bakke. På samme måde har dit hjul mere moment/styrke ved en lav gearing. Det er dog kun noget der har betydning hvis du skal fiske efter RIGTIG store fisk, hvor du har brug for al den saft og kraft du kan trække ud af hjulet.

Personlig fisker jeg med en gearing på 5.0:1 hvilket passer godt til min tilvænnede indspinningshastighed. Dermed sagt at til “almindeligt” fiskeri, er gearingen ligeså meget en smagssag, som det er en praktisk overvejelse.

Hvor mange kuglelejer er nødvendig?

Kuglelejer hjælper dit fiskehjul med at køre glat. Jo flere kuglelejer et hjul har, jo bedre kører det. F.eks hvis du har to identiske fiskehjul og det ene har to kuglelejer, og det andet fem, og du drejer lige hårdt på begge hjul, og slipper håndtaget igen, vil hjulet med fem kuglelejer fortsætte med at køre rundt længere end det med to. Ikke kun kører et fiskehjul med flere kuglelejer bedre end hjul med færre, det holder også længere.

Men hvor mange kuglelejer er nødvendige? Det afhænger i høj grad af hvor meget du fisker. Man køber jo heller ikke hele DeWalt pakken for at hænge et billede op, og man køber heller ikke et dyrt fiskehjul med seks kuglelejer, hvis man fisker et par gange om året. Min anbefaling er at købe et fiskehjul med to-tre kuglelejer hvis du fisker sjældent, og et hjul med 5+ hvis du fisker meget – det gør altså hele oplevelsen væsentlig bedre med mere end tre kuglelejer.

Vedligeholdelse af fiskehjul

Et fiskehjul består af mange mekaniske dele, der alle har det tilfælles, at de kræver en hvis vedligeholdelse for at fungere optimalt efter lang tids brug. Vedligeholder du dit fiskehjul godt, er der ingen grund til at det ikke kan holde i rigtig mange år.

Fisker du ved havet, hvor det er uundgåeligt at hjulet kommer i kontakt med saltvand, bør du skylle det i vand fra hanen når du kommer hjem. På den måde fjerner du sand og saltvand fra hjulet. Vandet skal IKKE være for varmt, da du da risikerer at skylle olien ud af hjulet, og så har skyldningen den modsatte effekt.

Du kan også med fordel give dit hjul en gang olie i ny og nå. Man kan finde olie til fiskehjul hos de fleste grejforhandlere, og i mange tilfælde medfølger der faktisk en lille flaske, når du køber hjulet. Olien skal smøres/fyldes på de steder hvor hjulets bevægelige dele er, og hvor olien gør gavn. Det drejer sig primært om lejerne ved håndtaget, hjulspolen og bremsen. Er du rigtig grundig skiller du dit hjul fuldstændig ad, og skyller og olierer alle indvendige dele. Det er dog en ordentlig omgang, og du skal virkelig passe på med, at du har styr på, hvordan du samler hjulet igen. Gør det derfor kun hvis du har en tegning af hjulet eller anden for for guide.

Du finder guide til dit hjul på diverse forhandleres guide. Her er links til nogle af de mest populære mærker anvendt i artiklen: Shimano, Daiwa, Penn.

Er du fan af Shimano fiskehjul, vil jeg anbefale dig at læse artiklen om netop disse hjul.

Har denne artikel været nyttig, eller har du forslag til ændringer, vil vi meget gerne høre din mening.

Køber du dit fiskegrej hos Fiskegrej.dk støtter du fang-en-fisk.dk.

Comments

 1. Avatar
 2. Avatar
  Anonym

  God artikel, men vedr. Linekapaciteten på fiskehjul, hvordan forholder det sig så med ultratynde fletliner som Whiplash? Kan disse også bruges på hjul der ellers kun anviser linekapaciteten for nylonlinjer. Eller er visse hjul uegnede til tynde liner?

  1. Avatar Post
   Author
   Claus

   Hejsa,

   Du kan sagtens anvende fletliner. Hjulets linekapacitet er angivet baseret på linens tykkelse og det spiller ingen rolle om det er nylon eller fletline. Det bliver dog hurtigt dyrt at fylde hele hjulet op med fletline (da der jo skal væsentligt mere til pga. tykkelsen), derfor synes jeg du skal starte med en billigere nylonline, og så toppe op med 150 meter fletline.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *