Torskefiskeri i december

Claus Enggaard Pedersen

December er en god måned for torskefiskeri. På denne årstid bevæger mange torsk sig tættere på land, hvor det gør det muligt for os lystfiskeri at fange dem.

En torsk er en dybdehavsfisk, som hovedsageligt opholder sig på dybt vand, hvor den lever af stort set alt – og det er bestemt ingen overdrivelse. En torsk er stort set altædende. Den går hverken af vejen for en sandorm, musling, snegl, krabbe eller en anden fisk, og derfor kan torsken fanges på utroligt mange måder, og utroligt mange steder.

Torsken trives i koldt vand, og derfor er vintermånederne perfekt egnet til torskefiskeri, da de i denne årstid i højere grad kommer tættere på kysten og dermed også tættere på os fiskere – ingen undskyldning for ikke selv at fange sin nytårstorsk.

Torsken kan fanges fra de fleste moler rundt i landet, men vil du ud efter de helt store, er det en god ide at komme ud på det dybe vand. Overalt i landet sejler gamle kuttere ud efter torsk, og der er altid en skipper med lokalkendskab, der ved lige hvor torsken står.

Se om der sejler en kutter efter torsk i nærheden af dig her.

torsk

Pirkefiskeri efter torsk

Den klassiske metode til at fange torsk er pirkefiskeri. Pirkefiskeri foregår fra en båd, hvor man sænker et tungt blink (pirk) ned til bunden, og vha. bløde træk i stangen, lader blinket hoppe stille og roligt over havbunden.

Hvis teori og praksis mødes, hugger torsken på pirken, da den tror, det er en syg fisk, og så gælder det ellers bare om at “pumpe” torsken op fra dybet.

torskefiskeriSom sagt anvender man en pirk til torskefiskeriet fra båd. En pirk er i alt sin simpelthed et tungt blink på flere hundrede gram afhængig af strøm og dybde. Når man fisker med et tungt blink, er det en nødvendighed at man har en kraftig stang og hjul plus en tyk line.

Pirken på billedet er en Pallex Speedy, og er uden tvivl en af de bedste torskepirke. Pallex Speedy fåes til 39 kroner, og med et par af dem i kassen i den rigtige vægtklasse, er du godt klædt på til at fange en god torsk.

Fisketeknik efter torsk med pirk

I praksis foregår pirkefiskeri ved at man sænker sin pirk ned langs siden på båden. Når pirken rammer bunden, strammer man linen op, og løfter pirken et par hjulomdrejninger op fra bunden. Når pirken hænger over bunden, bevæger man stangen i blåde op-og-ned bevægelser indtil torsken bider på krogen.

Når torsken har bidt på din pirk, skal man være lidt forsigtig når man haler fisken op til overfladen. Torsken har en relativ blød mund, og derfor er der chancer for at kraftige bevægelser med stangen vil ødelægge torskens mund, og dermed rive krogen ud. Derfor skal man, når torsken sidder på krogen, forsigtigt løfte stangen, og hale line på hjulet idet man sænker stangen igen. Denne bevægelse gentages indtil torsken er nået op til overfladen, hvor man med et net hjælper fisken det sidste stykke op i båden.

Valg af pirk er en ren religion for nogle. Selv foretrækker jeg sølvpirke og gerne med et indslag af rødt.

Ophænger

I dag anvender mange såkaldte ophængere, når de fisker efter torsk. En ophænger er en krog monteret på linen inden pirken.

Til torskefiskeri er de mest anvendte ophængere plastic blæksprutter i kraftige farver. Disse ophængere hører måske nok til det mere avancerede fiskeri efter torsk, og det kan sagtens lade sig gøre at fange torsk uden at montere ophængere, men det er klart at har man flere kroge for enden af linen, er der også chance for flere fisk på krogen ad gangen.

Det gør sig specielt gældende for torskefiskeri da torsk ofte opholder sig i stimer, og rammer man først disse stimer, gælder det om at få hevet nogle i båden, inden de forsvinder igen.

Montering af ophængere har også den fordel at du kan præsentere torsken for flere forskellige agn i flere forskellige farver. Det kan være en fordel, fordi torsk nogle dage virker til at foretrække en farve over en anden farve. Så med flere forskellige farver har man større chance for at ramme lige præcis det torsken foretrækker på dagen.

Der findes forskellige slags ophængere. Ud over de klassiske blæksprutter, er Gummimakk også en god ophænger. Det er lidt svært at sige hvad en Gummimakk efterligner (måske små orme), men en ting er sikkert, og det er at torsk elsker dem.

Fang torsk på havnen eller molen

Det er ikke nødvendigt at sejle ud på dybt vand for at fange sig en torsk. Mange havne rundt omkring i landet, byder nemlig på glimrende torskefiskeri omend teknikken er lidt en anden end fra båd, og størrelsen på fiskene mindre end på det dybe vand. Ikke desto mindre er det mere tilgængeligt og kræver mindre at tage en tur på havnen efter torsk.

Med kastepirk eller bundforfang

Torskefiskeri fra havnen eller moler med dybt vand, foregår typisk enten ved at man kaster en “kastepirk” (tungt blink – ca 30-40 gram) ud, lader det synke mod bunden, og haler det ind i små nyk. Alternativt kan kastepirken udskiftes med en såkaldt jig (plasticdyr med en belastet krog), men teknikken er den samme.

Savage Gear har lavet en af disse jigs/shads, der på eminemt hvis efterligner en tobis. Savage Gear Sandeel Darter, som den er opkaldt, kaster fænomenalt, og fisker ligeså godt. Ud over torsk er denne jig også genial til andre rovdyr der elsker tobis. Bifangster af pighhvar er derfor ikke usandsynlig. Fisk din Savage Gear Sandeel Darter fra båd eller langs kanterne i havnebassinet i små nøk. Er der sultne torsk i nærheden, vil de have svært ved ikke at hoppe på den.

Fladfiskeforfang
fladfiskeforfang Fladfiskeforfang. Med og uden synk

Den anden metode til at fange torsk fra havn eller mole er med et forfang, eller bundforfang som de også kaldes. Et sådan forfang består af en form for synk og to kroge monteret med en plasticvinkel for at det ikke kludrer.

Madding til torsk

Som sagt er torsken stort set altædende. Derfor kan de to kroge på fladfiskeforfanget agnes med mange forskellige ting. Klassikeren er sandorm eller børsteorm. Disse købes hos grejforhandleren, men er desværre forholdsvis dyre, og kan være svære at få til at holde til ret meget fiskeri (krabberne kan heller ikke lade dem være!).

I stedet for sandorm eller børsteorm kan man købe Gulp som holder væsentlig bedre på krogen. Det gør at man kan derfor fange flere fisk på samme orm, og genanvende ormen igen og igen, hvis man husker at lukke beholderen tæt.

Selvom Gulp orm er relativt dyre, kan det hurtigt vise sig at være en god investering, da de kan genanvendes på flere fisketure. Et billigere alternativ til Gulp eller levende orm er frosne sild eller rejer som du finder i fryseboksen i de fleste supermarkeder.

Om vinteren kan det også lade sig gøre at fange fladfisk. Læs denne artikel om hvordan du fanger fladfisk om vinteren.

Billedet øverst i artiklen er mig som dreng. Det er sjovt som jeg husker netop den fisketur, hvor jeg fik min første torsk med hjem. Selvom dagen står meget klar, husker jeg åbenbart ikke størrelsen på fisken – den var meget større i min hukommelse.

Produkter fremhævet i denne artikel
Pallex Speedy
Plastic blæksprutter
Sabiki fladfiskeforfang

Gummimakk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *