Shimano Stella FI

Shimano Stella FI

Stella betyder på latin stjerner, og det er nok ikke et tilfældigt pigenavn Shimano har valgt til deres flagskib indenfor fiskehjul. At dømme ud fra prisen og listen over fede features og mekanik Shimano Stella er pakket med, er det svært ikke at være enig – Shimano Stella er en stjerne. Men kigger vi på prisen, burde dette fiskehjul også lægge markant afstand til alle andre spinnehjul. For Shimano Stella er et dyrt fiskehjul. 4-5 gange så dyrt som mange af Shimano’s andre topklassehjul, og koster hvad der svarer til en betydelig del af Eva Kjærs ministerpension. Så spørgsmålet er om det er pengene værd eller om Stella er resultatet af en markedsføringsafdeling med storhedsvanvid?

 

Læser vi Shimano’s egen produktbeskrivelse, er de faktisk overraskende sparsomme med deres superlativer:

“Vi stilede efter at lave den mest effektive drivaksel i et fiskehjul. Vi opnåede vores mål ved at anvende vores nye X-Ship feature. Resultatet af at anvende X-Ship gør håndtaget lettere at dreje med eller uden modstand. Dette gør det vigtigste ting for en lystfisker lettere – at mærke når fisken bider. Fordi det kræver  mindre at dreje på hjulet, mærker du selv det mindste bid.”

Jeg synes det er en meget beskeden beskrivelse af et fiskehjul der koster 4-5 gange så meget som andre fantastiske hjul på markedet. Der må være mere ved Shimano Stella der retfærdiggør denne pris. Shimano’s officielle produktvideo emmer dog til gengæld af dejlig amerikansk ydmyghed, eller mangel på samme. Ordet Perfection er anvendt med rund hånd.

Ingen tvivl om at Shimano’s egne mænd er ovenud begejstrerede for Shimano Stella hjulet, så hvad er det de er så begejstrerede for? Lad os gå igennem indmaden på hjulet.

Hagane Gear

Hagane gear er fremstillet vha. 3D design og derefter kold smedet for at opnå en maksimal blød gang og holdbarhed.

Super Stopper II

Dette anti-reverse system anvender en “en-vejs” rulleleje der gør at hjulet er utroligt “fast” når du prøver at dreje det den forkerte vej. Det giver bedre kontakt til fisken når den hugger.

Hagane Body

Shimano Stella FI er lavet med Hagane Body hvilket er en metal konstruktion der gør hjulet stift. Denne stivhed gør at du overfører alt kraft direkte ud i hjulet, og intet går tabt i eventuelt slør, som mange andre billige fiskehjul har.

X-Ship

X-ship giver gearne i hjulet forbedret levetid. Ved at støtte begge sider af tandhjulet omkring hjulets indvendige gear med kuglelejer, fastholder man tandhjulene bedre sammen, og giver en silkeblød indspinning selv under hårdt pres fra fisk. Derudover skriver Shimano også at friktionen mellem spolen og gearene elimineres, hvilket giver længere kast sprecielt med helt lette agn.

G-Free Body

På Shimano Stella, og mange andre Shimano hjul, har man rykket hjulets tyngdepunkt tættere på fiskestangen. Helt lavpraktisk har man gjort det ved at rykke håndtaget 19 mm frem på hjulet. Effekten af det er et mere ergonomisk fiskehjul der ikke på samme måde vejer på fiskestangen, gør det mere stabilt og giver en bedre balance i selve kastet.

MicroModule Gear System

MicroModule Gear systemet giver Shimano Stella hjulet en blød gang vha. mindre tandhjul og flere af dem. Flere tandhjul giver flere kontaktpunkter og en blødere gang.

S A-RB

S A-RB kuglelejerne er forseglet med skjolde på begge sider af kuglelejet såledet at du undgår at sand og andet skidt sætter sig fast og ødelægger dit hjuls bløde gang.

Aero Wrap II

Her er der tale om en teknologi der spoler linen på spolen på kryds og tværs. Det er muligt fordi man har designet hjulet således at spolen rykker sig hurtigt op og langsom ned under indspinningen. På den måde minimerer man friktionen mellem linerne, og opnår længere kast.

Coreprotect

Coreprotect giver ekstra høj beskyttelse imod vand og gør dermed dit hjul mere holdbart. Det sker altsammen uden at tilføje ekstra vægt.

S-R Concept

SR-conceptet er sammensat af S-conceptet der står for silent, smooth og strong (lydløst, blødt og stærkt) og R-conceptet der står for reliant (pålideligt). I alt forvirringen betyder S-R konceptet at Shimano Stella FI har samlet en masse forskellige features i hjulet der gør det til en drøm at fiske med.

Propulsion Line Management System

Her har vi at gøre med udformningen på toppen af hjulspolen – stedet linen skal over for at forlade hjulet. Gennem tusindevis af kastetest og computersimunlationer har man nået frem til den perfekte udformning der resulterer i længere kast.

Dyna-Balance

Denne fede feature eliminerer hjulets “wobble” og gør det super stabilt. Det har man opnået ved at anvende nogle af de samme teknikker der er anvendt til at balancere hjulene på biler, hvor Shimano Stella ligeledes justerer vægtbalancen på hjulet og givet det en helt perfekt balance.

Hvad betyder alt det?

Med en så lang række af specielle features proppet ind i dette fantastiske fiskehjul, betyder det, at du umuligt kan finde et andet spinnehjul, der giver dig en så luksuriøs fornemmelse at have i hånden. Shimano Stella er uden sammenligning Shimano’s premium fiskehjul, og det er hjulet der får alle de nyeste teknologier før alle de andre hjul. I takt med at man udvikler nye teknologier, er det også Stella der får gavn af disse teknologier først, og når der opfindes bedre teknologier, bliver de implementeret i de nye udgaver af Stella, og andre Shimano hjul får derefter glæde af nogle af de “forældede” teknologier, det forrige udgave af Shimano Stella havde. På den måde er Stella hjulet altid år foran alle andre fiskehjul fra Shimano hvad angår teknologi og ydelse.

Dermed ikke sagt at alle andre Shimano fiskehjul bare er en form for losseplads for teknologier, for teknologierne bliver jo ikke dårligere af at have et par år på bagen, men vil du have det sidste nye indenfor fiskehjuls “ingernørskab” er det altså bare et Shimano Stella fiskehjul du skal have.

Det første du vil bemærke når du står med et Stella i hånden, er den overdrevne luksus hjulet på alle måder udstråler. Alt lige fra det smukke design, til den silkebløde gang, der ikke kan sammenlignes med noget man har prøvet for, hvis du ikke har fisket med et Stella før. Shimano Stella FI er den ultimative oplevelse. Men det grænser nærmest også til det ekstravagante at smide 13 topklasse kuglelejer i et fiskehjul, og så krydre det med alle af de ovennævnte features. Når det er sagt, er det fandenraskme også blæret at have et fiskehjul der kan give alle andre fiskehjul baghjul på alle parametre.

 

Er Shimano Stella FI pengene værd?

Jeg har endnu ikke hørt om nogen der har fortrudt at have købt et Shimano Stella hjul. Men dem der køber det, er uden tvivl også lystfiskere der er mere passionerede end gennemsnits lystfiskeren. For Shimano Stella er ikke et fiskehjul for alle og enhver – det er udelukkende for lystfiskeren der vil have det bedste af det bedste, og aldrig skulle bekymre sig om “har jeg nu det bedste fiskehjul?” eller på et tidspunkt overveje at skifte hjul og gå et skridt op ad “hjul-hierakiet”. For Shimano Stella er allerøverst på listen over de bedste fiskehjul.

Så vil du gerne sove trygt om natten og vide at du har nået toppen af poppen indenfor fiskehjul, er Shimano Stella lige præcist hjulet til dig. Det er det ultimative værktøj til lystfiskeren – Fiskehjulets Bentley som man Shimano selv siger. Og selvom hjulet er dyrt, kan du alligevel købe mange for hvad en Bentley koster, og så vil jeg også vove den påstand at du vil have glæde af et Shimano Stella i længere tid, end du vil have glæde af en Bentley. Det er ganske enkelt ikke til at slide op, hvis du behandler det korrekt.

 

Shimano Stella FI

Tjek prisen her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *