Makrelfiskeri 2020 – Fang makrel fra kyst og båd

makrelfiskeri

Når du lander på denne side, er det formentlig fordi du vil prøve at fange en makrel. Og tillykke! Du har noget at glæde dig til! Makrelfiskeri er én af de mest underholdende former for fiskeri, der har mange ting der spiller godt sammen. Sommer, solskin, masser af fisk, smager herligt og kan bedrives uden dyrt fiskegrej og avancerede teknikker.

Denne artikel vil klæde dig på med alt du behøver at vide om makrelfiskeri, så du kan få succes med dette fantastiske fiskeri.

🤞Hvordan fanger man en makrel?

Der findes mange forskellige måder at gribe makrelfiskeri an på. Selvom det både kan lade sig gøre at fange makrel på blink, makrelforfang og mede, er der visse dage hvor makrellen foretrækker én bestemt agn. Det er derfor altid en god ide at have fiskegrej med til både mede- og spinnefiskeri.

Blink

Blink er glimrende til makrelfiskeri. Fordelen ved at fiske med blink, er at man kan kaste væsentlig længere end hvis man fisker med makrelforfang eller flåd. Når man fisker med blink efter makrel er det en god ide at variere dybden man fisker i. Det gøres ganske simpelt ved at lade blinket synke, efter det har ramt vandet. Tæl eventuelt hvor mange sekunder du lader blinket synke inden du haler det ind igen. Når du får bid, har du fundet ud af hvor dybt makrellen står. Ved næste kast kan du dermed lade blinket synke ligeså lang tid og dermed have forøget dine fangstchancer betydeligt.

Læs også: Mærkelige makreller i Aarhus

Udover at man kan kaste længere med blink end med et makrelforfang, er det også væsentligt nemmere at styre. Der er ingen lang line der skal håndteres i modsætning til med et makrelforfang, og fisker man steder hvor der er begrænset plads bagved, kan det være svært at styre de mange kroge på makrelforfanget. Er man ikke en øvet lystfisker, eller har man kun en kort stang (under 9 fod), vil jeg til hver en tid anbefale at man sløjfer makrelforfanget og udelukkende fisker med blink.

Jeg har fanget makrel på to forskellige blink. En klassisk Mörasilda og en tobisimitation (jeg bruger typisk en Sølvpil da de kaster godt og er forholdsvist billige). Min erfaring er at tobisimitationen fanger større fisk end Mörasilda. Måske er det tilfældigt, eller måske er det store makreller mere tilbøjelige til at spise tobis end de mindre. Hvad der er ens for de to blink, er at jeg foretrækker dem i sølvfarver.

blink makrelfiskeri

 

Sølvpilen // Lystfisk.dk // 25,00 kr.

 

Indtagningshastigheden er typisk ret hurtig, med få små nøk med stangspidsen. Som med så meget andet fiskeri, gælder det med makrelfiskeri også om at eksperimentere. Både med fiskedybden men også med indtagningen af blinket. Hvis jeg ikke har fanget noget med min normale indtagning, skifter jeg derfor til en anden, hvor jeg laver mange bløde og lange træk med stangen, så blinket accelererer og synker skiftevis.

Makrelforfang

Denne anden metode med mange bløde og lange træk med stangen, praktiseres også når man fisker med makrelforfang. Et makrelforfang er en line bestående af en række kroge med noget glimmer på, med en blinklås for enden af forfanget. I blinklåsen fastnes enten et kastebly eller blink/kastepirk, så man kan kaste det ud og få forfanget ned igennem vandet.

Det kræver lidt teknik at fiske med makrelforfang, da det ikke er helt let at kaste med dette lange forfang med op til seks kroge. Det kan være svært af forskellige årsager. Enten fordi ens fiskestang ikke er lang nok til at håndtere det, fordi der ikke er plads nok bag en eller man ikke er super rutineret.

Har man problemer med at kaste med alle kroge, kan man nemt klippe forfanget over i to, og dermed gøre det nemmere at kaste. Ofte kan det faktisk være en fordel med et kortere forfang med færre kroge, da det kan være svært at løfte et “fuldt forfang” med 5-6 makreller op af vandet. Det kortere forfang giver alt andet lige også længere kast, da vægten kommer tættere på stangspidsen.

makrelforfang

Makrelforfang // fiskpaakrogen.dk // 19,00 kr.

 

Om dit makrelforfang har den ene eller anden farve, betyder ikke så meget. Det vigtigste er at fiske det hvor makrellerne er. Her gælder det om at forsøge sig frem. Start med at fiske de øvre vandlag, og bevæg dig nedad indtil du finder makrellerne. Det gøre ganske enkelt ved at lade forfanget synke to sekunder i første kast, fire sekunder i andet kast, seks sekunder i tredje kast osv. indtil du finder makrellen.

Når jeg fisker med makrelforfang, bruger jeg altid en kastepirk da jeg nogle gange oplever at det er pirken og ikke forfanget makrellen bidder på. Som kastepirk kører jeg altid med disse fra SFG , der er billige og fåes i mange forskellige størrelser.

kastepirk makrel

SFG kastepirk // Fiskegrej.dk // 39,95

 

Ligesom med makrelfiskeri med blink, skal man når man fisker med forfang varierer dybden man fisker i, ved at variere hvor lang tid man lader forfanget synke. Om man fisker med kastebly eller blink for enden af forfanget, er lidt en smagssag. Som tommelfinger regel kan man dog sige, at et kastebly har den fordel, at det kaster længere end et blink. På den anden side har blinket den fordel, at det sætter mere liv i forfanget, plus at makrellen også godt kan finde på at tag blinket, i modsætning til kasteblyet. Så hvis man gerne vil have lange kast, bør man vælge et kastebly, men er længden på kastet ikke altafgørende, bør man vælge en kastepirk for enden af forfanget.

Makrelfiskeri med flåd

Hvis du aldrig har fisket med flåd før, kan du tage et kig på min side med put and take fiskeri, hvor set-uppet er beskrevet. Det afgørende med makrelfiskeri med flåd er, at man kan regulere dybden. Når jeg fisker med flåd efter makrel, fisker jeg normalt på ca. 2 meters dybde.

Til flådfiskeri efter makreller anvender jeg altid et glideflåd. Fordelen med glideflåddet er at man let kan justere fiskedybden, hvilken kan være afgørende når makrellerne skal findes. Jeg anbefaler dette sortiment, hvor du får tre flåd for kun 39 kr. De er vægtbelastet, så du ikke behøver at investere i andet end selve flådet.

makrel flåd

Glideflåd sortiment // lystfisk.dk // 39,00 kr

 

Hvis fiskeriet foregår fra båd, fisker jeg normalt dybere, gerne 3-4 meter, men igen er det afgørende at prøve sig frem. Start f.eks med at fiske på 2 meter. Har du ikke fanget noget efter 30 minutter,  prøv da at fiske på 3 meter osv. indtil du finder makrellen.

Af velegnede agn til makrelfiskeri med flåd er sildestrimler, makrel, hornfisk, stribefisk eller tobis.

Silden kan købes på frost hos de fleste supermarkeder så det er altid en sikker agn. Sildefiletten skæres i 4 cm lange trekantede strimler, og kroges med en str. 8 trekrog med to af krogene i skindsiden på strimlens tykke ende.

Bedre end sild er levende tobis. Tobisen kan fanges på havnen med små sildeforfang som forsigtigt fiskes langs havnekajen. Er du så heldig at fange en tobis, kroges denne midt på ryggen med to af de tre kroge fra din str. 8 trekrog.

Makrelstykker er også glimrende til makrelfiskeri. De fiskes på samme måde som en sildestrimmel, men har den klare fordel at den hænger væsentlig bedre fast på krogen.

Stribefisk er også en fantastisk agn til makrel, og specielt på Århus havn er det en populær agn. I Aarhus kan stribefisken købes på frost hos Stef’s lystfisker, og der er rigeligt af agn til mange dage med makrelfiskeri.

📆Makrel sæson

Den absolutte højsæson for makrelfiskeri er sommeren. I store stimer ankommer der makrel i slutningen af juni, og bliver her indtil en gang i efteråret. De første makreller der ankommer til Danmark kan fanges ved vestkysten. Senere på sommeren spreder makrellerne sig til Østjylland og Sjælland plus øerne.

Makrelfiskeri starter som sagt omkring juni måned langs den jyske vestkyst. Senere på sommeren og helt hen til starten af september kan de fanges fra kysten eller havne rundt omkring i landet. Om efteråret foregår makrelfiskeriet primært på dybere vand fra båd.

Se vores liste med kuttere der sejler ud efter makrel fra hele landet.

Juni, juli, august og september – kysten, havne og moler

September, oktober og november – primært fra båd

 

makrel

🎣Hvor fanger man en makrel?

Om vinteren opholder makrellen sig på dybere vand, men om sommeren begynder de så småt at bevæge sig tættere på land og indenfor kasteafstand af os lystfiskere. Makrellen lever forholdsvist på steder med en god dybde. Derfor er moler, havne og andre steder med dybt vand tæt under land de bedste steder at fiske makrel. Når det er sagt, kan man også sagtens fange makrel fra kysten, men der er det en rigtig god ide at fiske meget tidlig morgen. På havne og moler kan man derimod støde på makrellen døgnet rundt. Som med ved kysten kan det også godt betale sig at stå tidlig op, men først og fremmest gælder det om at være der når stimerne kommer forbi, og det kan de gøre døgnet rundt.

Makrellen foretrækker klart vand. Vandet er klarest når der er fralandsvind, som skubber alt grums og urenheder i vandet ud på dybere vand. Derfor er chancen for makrel størst når vinden blæser væk fra land. På Vestkysten betyder det at fiskeriet er bedst med østenvind og i Østjylland er makrelfiskeri bedst med vestenvind. Makrellen foretrækker også godt vejr. Så er der et solidt højtryk over landet kombineret med fralandsvind, vil betingelserne være optimale for dit makrelfiskeri.

Jeg plejer at bruge YR.no til at tjekke vejrudsigten. Hjemmesiden er god, men jeg har app’en på telefonen og tjekker hyppigt.

Hvert år fanges der mange makrel på Århus havn, som med sine mange moler giver masser af fiskeplads til alle. Østmolen byder på kilometer fiskeplads, mens de mere populære steder omkring det grønne fyr ved Molslinien og de indre havnebassiner, er mere besøgt, og man står væsentlig tættere.

Hvad spiser en makrel?

En makrel er en lynhurtigt rovfisk, som spiser stort set alt. Både småkravl som tanglopper og rejer men også småfisk som brisling, småsild og tobis. Den meget varierede føde, er også grunden til at makrellen kan fanges på så mange forskellige måder.

Fiskestang til makrel

Når du skal vælge et en fiskestang til makrelfiskeri, er det vigtigt at du købet et med en god kastevægt og en god længde der kan klare at kaste de lange makrelforfang ud – ofte fra store molesten, der ikke gør det muligt at lade agnen svinge ned bag dig. Det betyder at stangen skal have en hvis rygrad, længde og en god kastevægt.

Fiskestangen skal have en kastevægt der tillader vægte op til 40 gram som minimum. Denne Ron Thomson Steelhead, er som skabt til formålet. Vælg den i 10 fod med kastevægte op til 40 gram, så er du godt klædt på til makrelfiskeriet.

Makrelfiske tips

 • Kend din besøgstid – Makrellen er en udpræget stimefisk og derfor fanger man ofte mange makreller ad gangen. Fisk derfor intensivt når fisken er der.
 • Fisk i fralandsvind og solskin – Hold evt. øje med vandmændene som skyller med de nedre vandlag ind når vinden blæser det øvre vandlag væk fra kysten.
 • Fisk gerne tidligt morgen – Makrellen trækker ofte mod dybere vand senere på dagen.
 • Fisk varieret – Fisk ikke i den samme dybde hele dagen.
 • Vær human – Slå altid dine makrel ihjel lige så snart de er kommet på land. Det er desværre almindeligt, at man smider sine makreller levende i en spand, og lader dem ligge der, indtil de dør af sig selv. Det er ikke værdigt for hverken dig eller fisken.
 • Husk køletasken – Makrellen er en af de fisk der hurtigst går i forrådnelse! Kom dem på køl med det samme!
 • Alt med måde – Nogle dage kan makrelfiskeri være eksplosivt, og man kan hive spandevis af fisk på land i løbet af ingen tid. Tag aldrig flere fisk end du selv kan spise!
 • Makrelfiskeri rykker i efteråret væk fra havne og moler og ud på dybere vand – lej evt. en jolle og prøv at fange en efterårs makrel som ofte er større end sommermakrellen.
 • Klip dit makrelforfang i to – Nogle gange kan et forfang med fem kroge være svær at kaste med. Derudover sparer du også penge på forfanget

⚙️Fiskegrej til makrel

I samarbejde med fiskpåkrogen.dk har vi sammensat en makrel startpakke der gør det let og hurtigt for dig at komme i gang med at fiske makrel, hvis du ikke har grejet i forvejen. Makrelsortimentet består af:

 • 5 makrelforfang i forskellige farver.
 • 3 kastepirke mellem 28 og 60 gram.
 • 2 gode blink til makrel
 • 2 makrelflåd fra Westland

Køber du det hele samlet sparer du 15% ift at købe delene seperat. Samlet er prisen kun 250,75 kr.

 

Køber du dit fiskegrej hos Fiskegrej.dk støtter du fang-en-fisk.dk.

Mangler du lige det sidste inspiration til din fisketur efter makrel, giver Gordon dig her det sidste skub ud over kanten. I videoen ser du også hvordan du fileterer og ryger din nyfangede makrel.

Har artiklen været nyttig? Giv os gerne stjerner.


Comments

 1. Avatar
  Rahman

  Hvad klok om morgenen er det bedst at fiske og hvad klok er det bedst at fiske om aftenen?

  1. Avatar Post
   Author
   Claus

   Hej Rahman,
   Timen før solopgang hvor det stadig er lyst, og den sidste lyse time om aftenen er som regel de bedste tidspunkter. Makreller kan dog fanges døgnet rundt, så begræns dig endelig ikke til de to tidspunkter. Eksperimenter med dybden og så skal du nok finde dem hvis de er der 🙂

   1. Avatar
    Kim Uth Jensen

    Der er kommet makrel, jeg har fået min den første I dag ( Kolding fjord )

 2. Avatar
  Thomas Bertelsen

  Hej hvilken type fiskestang skal man bruge til makrel fiskeri fra kysten.
  vægt længde osv ?

  1. Avatar Post
   Author
   Claus

   Hej Thomas,

   Makreller er en stærk fisk, og grejet man typisk fisker med er forholdsvist tungt og ikke mindst langt. Derfor, for at håndtere de lange makrelforfang, må din stang ikke være under ni fod og meget gerne længere. Kastevægten skal passe til dit endeagn hvilket typisk er i den tungere ende til makrel. Derfor anbefaler jeg en fiskestang i intervallet 20-50 gram, så du virkelig kan sende de tunge agn mod horisonten.

 3. Pingback: Skindstegt makrel | Marinas mad

 4. Avatar
  Thomas

  I dag tog jeg makrel i Hanstholm 🙂 5 stk ml 38-41cm flotte fisk, god fight, på tobis med enkeltkrog 🙂

 5. Avatar
 6. Avatar
 7. Avatar
  Antonio

  Hej Claus ,tak for alt de god råd og vejledning og fiskeri mm

  Jeg har et enkelt spørgsmål til dig ang ,makrelfiskeri stængerne …!

  De stænger som du anbefaler til makrelfiskeri ,skal de være lige stor uanset om det er fra kyst eller båd ?!

  Bh Antonio

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *